Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Να μην πραγματοποιηθεί καμία διαγραφή φοιτητών

Δημοσιεύτηκε στις

Προειδοποιούμε:

Να μην πραγματοποιηθεί καμία διαγραφή φοιτητών!

Άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των φοιτητών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους»

Τις τελευταίες μέρες διάφορα δημοσιεύματα πληροφορούν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών σύμφωνα με τις διατάξεις του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη. Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαγραφή φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το όριο σπουδών τον επόμενο Σεπτέμβριο (2025) για τα 4ετή Τμήματα και τον Σεπτέμβρη του 2026 για τα 5ετή τμήματα. Αυτό  αφορά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά και όλους τους υπόλοιπους  ήδη φοιτούντες και νεοεισαχθέντες που θα το βρουν μπροστά τους.

Είναι προκλητικό την στιγμή που γιγαντώνεται η έλλειψη κρατικής στήριξης για όσους σπουδάζουν , η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαγράψει φοιτητές που παλεύουν για τις σπουδές τους. Τη στιγμή που η επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων να απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια, που προχωρά η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, που η τραγική έλλειψη φοιτητικών εστιών και η αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων έχει εκτοξεύσει το κόστος σπουδών,  διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο… για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς και να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε όλη την χώρα (έρευνες μιλούν ακόμα και για 47%!) να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές του, πολλές φορές και πάνω από μία δουλειά.

Αυτή είναι η πολιτική τους!  Πρώτα βάζει εμπόδια στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών και μετά θέλει να διαγράφει από τις σχολές όποιον «σκόνταψε» στα εμπόδια που οι ίδιοι έβαλαν. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν είναι «λιμνάζοντες» ή «αιώνιοι» όπως προσβλητικά χαρακτηρίζονται. Είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζονται ως «βάρος» από την κυβέρνηση και το υπουργείο τη στιγμή που δεν στηρίζονται καθόλου, με ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πρόκειται για φοιτητές σαν όλους μας που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση υπό το βάρος των δυσκολιών στις σπουδές και τη ζωή.

Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμιά σχέση µε την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους, τότε θα υλοποιούσαν όσα διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ώστε οι σπουδές να µη γίνονταν ασήκωτο βάρος. Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή νέων που θα στραφούν στην επανακατάρτιση και θα αποτελέσουν φθηνό και ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά θέλουν να πάρουν άριστα στις αξιολογήσεις τους.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι με την οργανωμένη πάλη μας θα βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Απαιτούμε

  • Καμία διαγραφή φοιτητών!
  • Οι διοικήσεις να μην εφαρμόσουν το κατάπτυστο νόμο!
  • Άμεσα μέτρα στήριξης από την ακρίβεια και το κόστος σπουδών και ζωής.
  • Να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.

Περισσότερα

Σωματεία – Φορείς Καβάλας: Κάλεσμα σε σύσκεψη 18 Φλεβάρη για το έγκλημα στα Τέμπη

Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι Στις 28/2/2026 συμπληρώνονται 3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη,  που στοίχισε την...

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης: 13 Φλεβάρη σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα

Συμμετέχουμε στην Σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων της πόλης! Συντονίζουμε τον αγώνα μας. Ενάντια στην...

Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας: Όλοι στα συλλαλητήρια 26 και 28 Φλεβάρη

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και τα συναφή Επαγγέλματα Δίνουμε μαζικά το παρόν : Στη...