Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Εισηγητική τοποθέτηση στη συνέντευξη τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων

Δημοσιεύτηκε στις

Παίρνουμε τη σημερινή πρωτοβουλία για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει  στις σχολές μας όλο αυτό το διάστημα, για τα μεγάλα προβλήματα που πολλές φορές δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και για την πανεπιστημιακή αστυνομία που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να εγκαταστήσει, στα μουλωχτά, κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη στις σχολές μας.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνιούν και οργίζονται με τη σημερινή κατάσταση να μην δείξουν καμία ανοχή ή αναμονή αλλά να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν, κόντρα στη πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που μας ζητάνε να «προσαρμοστούμε», να υποταχθούμε και να παρατήσουμε τα όνειρά μας.

Ήδη με τις κινητοποιήσεις μας έχουμε εμποδίσει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ. Το σχέδιο τους να πιάσουν τους φοιτητές στον ύπνο, εν μέσω της εξεταστικής, δεν πέρασε! Μέσα από την καθημερινή μας παρουσία στις πύλες των Ιδρυμάτων, τις πορείες, τη συναυλία μας πριν μια εβδομάδα σε αυτόν εδώ το χώρο, με το συντονισμό της δράσης των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας,  με την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων έχουμε στείλει στο καλάθι των αχρήστων τον κρατικό αυταρχισμό και την προπαγάνδα που τη συνοδεύει! Μέσα από την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και το διδακτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων έχουμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας απορρίπτει την αστυνομική παρουσία και την αντιεκπαιδευτική πολιτική που πάνε χέρι-χέρι. Η ένταση της καταστολής, η προσπάθεια απαγόρευσης φοιτητικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομική επίθεση σε νέους κατά τη διάρκεια συναυλίας στο ΑΠΘ δεν μας τρομάζουν.

            Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι η είσοδος της αστυνομίας στις σχολές δεν έρχεται να προσφέρει καμία ασφάλεια και προστασία στους φοιτητές και τις φοιτήτριες αλλά να θωρακίσει το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις. Όσο περισσότερο αυτό το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες και τα όνειρα των φοιτητών τόσο περισσότερο θα αξιοποιεί την κρατική καταστολή για να φιμώσει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

            Για ποια ασφάλεια λοιπόν κάνει λόγο η κυβέρνηση; Ποια ασφάλεια νιώθει ο επαρχιώτης φοιτητής που δεν ξέρει αν θα σπουδάσει γιατί τα νοίκια είναι στο θεό; Ποια ασφάλεια νιώθει ο φοιτητής των καθηγητικών σχολών που αποσπάται η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο του, σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο; Ποια ασφάλεια νιώθει ο τελειόφοιτος με ένα πτυχίο που δεν του εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα; Ποια υγειονομική ασφάλεια νιώθει ο φοιτητής της Φιλοσοφικής όταν υπάρχουν μόλις 12 καθαριστές; Ποια ασφάλεια νιώθουν οι οικότροφοι της ΦΕΠΑ, ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες όταν το πάρκο Ιλισίων, έναντι της εστίας και εκτός πανεπιστημιακού χώρου είναι παρατημένο και χωρίς φωτισμό; Μόλις λίγες μέρες πριν σημειώθηκε επίθεση εντός του πάρκου σε νεαρή κοπέλα και οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν 50 μέτρα μακριά, στην πύλη του ΕΚΠΑ ούτε που ασχολήθηκαν, σε αντίθεση με τους φοιτητές που έσπευσαν αμέσως να βοηθήσουν.

            Ποια ανομία υπόσχεται να πατάξει η πανεπιστημιακή αστυνομία; Διότι η πραγματική ανομία που υπάρχει στα πανεπιστήμια είναι αυτή της υποχρηματοδότησης και των διαρκών ελλείψεων. Ανομία είναι το ΕΚΠΑ να διαθέτει στην φοιτητική του εστία 915 κλίνες όταν μόνο φέτος ο αριθμός των εισακτέων αγγίζει τους 3.909. Ανομία είναι να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ΔΕΠ σε δεκάδες από τα τμήματα μας. Ανομία είναι να ξοδεύονται 600 εκατομμύρια ευρώ δήθεν για την “αριστεία” την ίδια ώρα που άριστοι φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να καταφέρουν να σπουδάσουν. Αυτά αποτελούν τα αληθινά προβλήματα που η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έρχεται να επιλύσει, αντίθετα έρχεται να τα θωρακίσει αφού θα βάζει εμπόδια και θα καταστέλλει τους αγώνες μας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα.

            Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και να διαθέσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που κοστίζει, για τις ανάγκες των φοιτητών και τα προβλήματα των Πανεπιστημίων. Για την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας αντί της κοροϊδίας που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός για τους φοιτητές από το βήμα της ΔΕΘ. Οι οικογένειές μας πλήρωσαν μόνο για φέτος 36 δις σε φόρους μέχρι στιγμής, από τα οποία ελάχιστα επιστρέφουν σε εμάς ενώ η μερίδα του λέοντος πάει στις τσέπες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της “πράσινης” ενέργειας, σε εφοπλιστές και κατασκευαστικές εταιρίες. Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων βουλιάζει την ώρα που οι διοικήσεις προειδοποιούν για αδυναμία κάλυψης των αναγκών για θέρμανση σε εστίες και αμφιθέατρα το χειμώνα που έρχεται, για αδυναμία κάλυψης της ανάγκης για δωρεάν και ποιοτική σίτιση του συνόλου των φοιτητών.

            Η αύξηση κατά 41 ευρώ του μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό αφού η τιμή μιας γκαρσονιέρας στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τα 400 ενώ στις νησιωτικές περιοχές τα 500 ευρώ και η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά έχει πιάσει ταβάνι. Οι μισθοί των οικογενειών μας είναι στον πάτο, με όλες τις κυβερνήσεις να διατηρούν το βασικό μισθό χαμηλότερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Τα νοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα η όποια αύξηση στο στεγαστικό επίδομα τελικά να ενσωματώνεται από την αγορά και να εξανεμίζεται! Χιλιάδες φοιτητές δε θα λάβουν ξανά ούτε 1€ αφού τα εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια για το φοιτητικό επίδομα δεν διευρύνονται. Αντί για τη μηνιαία καταβολή του επιδόματος αυτό θα συνεχίσει να δίνεται στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ολόκληρο το νοίκι κάθε μήνα!

Η παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ σε επιχειρηματίες, μέτρο που προώθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν δίνει λύση στο πρόβλημα αντιθέτως το διογκώνει. Οι οικογένειές μας θα πληρώσουν τριπλά με την υπερκοστολόγηση των εστιών από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με την δωρεάν παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε «επενδυτές», με την επιβολή ενοικίων για ένα δωμάτιο στην εστία! Η δωρεάν στέγαση καταργείται ακόμα και για τους πιο φτωχούς φοιτητές! Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε. Η ολοκληρωτική παράδοση της λειτουργίας των νέων εστιών σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της συντήρησης, της καθαριότητας  ή της σίτισης σε εργολάβους.Ακόμη και αυτές οι εστίες που θα φτιαχτούν, όταν φτιαχτούν,  είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν λιγότερο από το 9% των φοιτητών, που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας, παίρνει δωμάτιο σε εστία. Στην Αττική παραμένουν 5 πανεπιστημιακά Ιδρύματα χωρίς εστία: το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Αυτή είναι η πραγματικά εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές! Όμως είμαστε αποφασισμένοι να μην δεχτούμε να παίξουν με τις σπουδές και τις ζωές μας. Δεν αφήνουμε τους λογαριασμούς να τρέχουν και τα άγχη της επιβίωσης και των σπουδών να μας πνίγουν! Λογαριαζόμαστε τώρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την κυβέρνηση, με την ΕΕ που μας καλούν σε προσαρμογή στη φτώχεια, στην ανέχεια, στο κρύο, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Ξέρουμε καλά πως σωτήρες δεν υπάρχουν και όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν το φοιτητικό κίνημα σε σκαλοπάτι για να ανέβουν σε κυβερνητικές καρέκλες θα φάνε τα μούτρα τους! Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι μας συμβουλεύουν «να μην απαντήσουμε στην ένταση με ένταση» και να περιμένουμε τις εκλογές, δηλαδή να σκύψουμε το κεφάλι και να βάλουμε φίμωτρο στις κινητοποιήσεις μας. Οι μεγάλοι φοιτητικοί και νεολαιίστικοι αγώνες απέναντι σε κάθε είδους «ένταση», που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, είναι αυτή που έχει κρατήσει την αστυνομία έξω από τις σχολές. Και έτσι θα συνεχίσουμε!

Με την οργάνωση του αγώνα μας, με τα δίκαια αιτήματα μας θα καταφέρουμε να κερδίσουμε όσα μας ανήκουν. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν διορθώνεται παρά μόνο ανατρέπεται!

Για αυτό διεκδικούμε:

–  Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.

– Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη Να καταργηθούν όλοι οιαντιεκπαιδευτικοίνόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

– Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

– Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.

– Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

– Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

– Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα.Καμία διακοπή ρεύματοςσε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

– Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές διαβλητές ψηφοφορίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.

Με αυτά τα αιτήματα καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 19:00 στα Προπύλαια. Να στείλουμε μαζικό μήνυμα πως η καταστολή δε θα περάσει! Οι φοιτητές παλεύουμε για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με πρωτοβουλία των συλλόγων οικότροφων της Αθήνας, για να απαιτήσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εστιών και την εξασφάλιση δωρεάν στέγης σε νέους που το έχουν ανάγκη.

Συνεχίζουμε με νέους αγώνες το επόμενο διάστημα και κλιμακώνουμε στο πλευρό των εργατικών σωματείων που προετοιμάζονται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη ώστε να βουλιάξει η Αθήνα από ένα μεγάλο ποτάμι εργαζομένων και φοιτητών.

Είμαστε νέοι, έχουμε το δίκιο και τη λαϊκή πλειοψηφία στο πλευρό μας, για αυτό θα νικήσουμε!

Περισσότερα

Κλαδικό Συνδικάτο Εργατ/λων Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημ. Τροφίμων Περιφ. Ενότητας Μαγνησίας- Σποράδων: Για ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η νέα εργοδοσία στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ εφαρμόζει στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μια πολιτική κοινωνικής...

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας : Περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου

Για την δημόσια συζήτηση περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου στο «Ιπποκράτειο»...

Ψήφισμα Σωματείων Κλάδου Τροφίμων για τις απολύσεις στην εταιρεία AVRAMAR

Τα σωματεία που υπογράφουμε καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας της AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ που επιχειρεί...