Μεγάλη Νίκη της Απεργίας Μεταναστών Οικοδόμων στην Δανία

Δημοσιεύτηκε στις

Την Τρίτη 28 Ιούνη 300 Πολωνοί και Ρουμάνοι Οικοδόμοι που εργάζονται στην Δανία, στο εργοτάξιο FEMARNBELT κατέβηκαν σε Απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να εξισωθούν με τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων.

Παράλληλα, την Τετάρτη 29 Ιούνη σε παραπλήσιο εργοτάξιο, ένας οικοδόμος απο την Ρουμανία σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα και οι οικοδόμοι του εργοταξίου κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία. Οι εταιρείες εργολάβων προχώρησαν σε απειλές και εκβιασμούς ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην δουλειά. Καθώς η απεργία συνεχιζόταν τα δικαστήρια, σε μια χώρα που παρουσιάζεται ως «φιλεργατικό» παράδειγμα, έκριναν την απεργία παράνομη και επέβαλαν πρόστιμο σε κάθε εργαζόμενο 50 κορώνες Δανίας (ευρώ) ανά ώρα απεργίας. Ενώ, το δικαστήριο σημείωνε, ότι εφόσον οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την απεργία τους το πρόστιμο θα αυξανόταν στις 80 κορώνες ανά ώρα(11 ευρώ).

Εργαζόμενοι και συνδικάτα της Δανίας, μέλη της ΠΣΟ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και ξεκίνησαν καμπάνια στήριξης του δίκαιου αγώνα των οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης που διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους απεργούς δίνοντας δύναμη στον αγώνα τους.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και κάτω απο το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που μέσα σε δύο μέρες συγκέντρωσε 200.000 κορώνες Δανίας για να καλυφθεί το πρόστιμο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μια μεγάλη νίκη για τους μετανάστες οικοδόμους αλλά και τους εργαζόμενους της Δανίας που συγκρούστηκαν με τις εργολαβικές εταιρείες, τα δικαστήρια και τις απειλές και βγήκαν νικητές!

Φωτο https://flic.kr/s/aHBqjzWSgf

 

Περισσότερα

Κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 16.00 στη doValue

 Δυναμώνουμε το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις  ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ...

Κινητοποίηση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Υπ.Εργασίας ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με σωματεία της Αττικής στο Υπ. Εργασίας για...

Διεθνής Εκδήλωση Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρένα

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής εκδήλωση εργαζομένων στα Τρένα με...