ΜΑΣ – Διαμαρτυρία 10/9 – ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα

Δημοσιεύτηκε στις

Η κυβέρνηση έδωσε άδεια λειτουργίας σε 4 ιδιωτικά «πανεπιστήμια» εφαρμόζοντας το κατάπτυστο νόμο Πιερακκάκη που ψήφισε σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας και κατά παράβαση του άρθρου 16.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τον δίκαιο πολύμηνο αγώνα που δώσαμε οι φοιτητές και φοιτήτριες τονίζοντας ότι θέλουμε «σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία»!

Τα βαφτίσια των ιδιωτικών κολεγίων σε πανεπιστήμια συνοδεύτηκαν από fast track διαδικασίες αλλάζοντας 4 φορές προθεσμίες και προϋποθέσεις. Με άδειες λειτουργίας χωρίς έγκριση προγραμμάτων σπουδών. Με απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά προγράμματα σπουδών όπως αυτά που αναρτήθηκαν και περιλαμβάνουν σπουδές ιατρικής σε 4 χρόνια, σπουδές νομικής με 7 μαθήματα το χρόνο και άλλα τραγελαφικά. Με απαράδεκτες κτηριακές εγκαταστάσεις χωρίς σχέδια πυρασφάλειας, παρουσιάζοντας ως «campus» κάποιες πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προβλέποντας 2 αμφιθέατρα για 6 σχολές και 9 προγράμματα σπουδών. Με πανάκριβα δίδακτρα έως και τα 27.000€ το χρόνο, και με καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες, όπως σχέσεις μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων, ανάληψη θέσης Πρύτανη από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κ.α.

Το φιάσκο των ιδιωτικών πανεπιστήμιων δείχνει που οδηγείται η κατάσταση όσο η παιδεία θεωρείται εμπόρευμα, η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς, τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως επιχειρήσεις, οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως πελάτες, τα πτυχία πουλιούνται και αγοράζονται, και οι διαμάχες συμφερόντων οδηγούν σε φαινόμενα διαπλοκής.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ για τον λεγόμενο «ενιαία χώρο ανώτατης εκπαίδευσης» και το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή η πολιτική διαμορφώνει το πανεπιστήμιο της αγοράς και το παζάρι πτυχίων που διαφήμισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μιλώντας για «αναπτυξιακό πρόσημο του νόμου».

Κερδισμένοι είναι οι επενδυτές, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανοίγουν νέες μπίζνες κερδοφορίας.

Χαμένοι είναι όλοι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αφού η κυβέρνηση δεν τους προσφέρει «ευκαιρίες» αλλά περισσότερους ταξικούς φραγμούς! Από την μία πλευρά η ΕΒΕ και οι διάφοροι κόφτες (πχ διαγραφές) θα σπρώχνουν πελατεία στα ιδιωτικά και από την άλλη τα δίδακτρα θα ματώνουν τις τσέπες των οικογενειών μας για αμφιβόλου ποιότητας σπουδές που θα προσφέρουν οι «έμποροι πτυχίων».

Δεν θα δεχτούμε την υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων μας ως αποτέλεσμα των πολλών διαφορετικών κατηγοριών πτυχίων και αποφοίτων. Σε αυτό στοχεύουν με την πολιτική που μεγαλώνει το «παζάρι πτυχίων» του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» συμπιέζοντας τα δικαιώματα όλων των φοιτητών προς τα κάτω και κάνοντας τους εργοδότες να τρίβουν τα χέρια τους.

Δεν θα δεχτούμε την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων που θα επιφέρει η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση όπως έγινε στα νοσοκομεία, το σιδηρόδρομο και αλλού. Αυτός ο ανταγωνισμός οδηγεί τα δημόσια να λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις, με ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, της αναζήτησης πόρων με κάθε μέσο όπως τα δίδακτρα, την περεταίρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον προσανατολισμό καθηγητών, χρηματοδότησης και υποδομών σε άλλες δραστηριότητες των ΑΕΙ.

Όσα εξελίσσονται εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ που έχει τεράστιες ευθύνες για το συγκεκριμένο φιάσκο! Εκθέτουν όμως και όσους στηρίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την πολιτική της ΕΕ όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε το δίκιο: σύγχρονες και δωρεάν σπουδές για όλους, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!  ΟΧΙ στα πανεπιστήμια «super market», οι φοιτητές δεν είναι πελάτες και η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα!

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί ο νόμος κυβέρνησης της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»
  • Να στηριχθούν τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας για άμεση αναβάθμιση, με κρατική χρηματοδότηση, των δημοσίων πανεπιστημίων
  • Να παρθούν μέτρα στήριξης για το κόστος της φοιτητικής στέγης
  • Να μην διαγραφεί κανείς φοιτητής και φοιτήτρια που προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Οργανώνουμε:

  • Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, Διαμαρτυρία στην Οδό Ιπποκράτους 33, στις 11:00
  • Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στις διαγραφές και το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:00

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: Συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς για το αντεργατικό νομοσχέδιο

  Κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου με επικεφαλής τον Πρόεδρο συνάδελφο Γιάννη Ζαφειρίου περιόδευσε...

Συνδικάτο Φαρμάκου Ν. Αττικής: Κάλεσμα σε σύσκεψη 14 Σεπτέμβρη στις 10.30πμ στα γραφεία του Συνδικάτου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Συνάδελφε – συναδέλφισσα, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής σε καλεί στη σύσκεψη που...

Για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης για τη...

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με τη συμμετοχή εκπροσώπων...