Μαχητική η Απεργιακή Συγκέντρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας

0
image_pdfimage_print

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην Ελασσόνα στην πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο, με  απόφαση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μαχητική, με παλμό πορεία στους δρόμους της πόλης. 

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε το μέλος του Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου,Στέλιος Καραμούλας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Νούσιας, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οικοδόμοι μέλη του Σωματείου,εργαζόμενοι και άνεργοι,δημόσιοι υπάλληλοι,έμποροι ανάμεσά τους και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας,συνταξιούχοι μέλη του Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας, αγρότες και κτηνοτρόφοι, νεολαία και γυναίκες.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν την υπόσχεσή να συνεχίσουν τη μάχη,να βάλουν στη μάχη και άλλους εργαζόμενους για να μπορούμε να “Κοιτάμε στα μάτια τη νέα και την παλιά γενιά” ,προτείνοντας νέα Απεργία για τις 16 Ιούνη με την υπόσχεση ότι τα ποδιά τους θα βγάλουν φτερά αυτές τις μέρες για “να γίνουμε πιο πολλοί”.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενενες,

Σήμερα είμαστε όλοι στο πόδι, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Χτυπάμε συναγερμό, επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας!

Η απάντηση από την εργατική τάξη απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα που μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω είναι μια:

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Να βγάλουμε ξινή τη χαρά και την ανακούφιση που νιώθουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά την ανακοίνωση του εκτρώματος που φέρνει για νομοσχέδιο η ΝΔ.

Είναι η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί!

Είναι η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για τη ζωή τη δική μας!

Συνάδελφοι,

Δεν πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο, για άλλη μια προσπάθεια να δυσκολέψουν τον καθημερινό αγώνα μας να επιβιώσουμε .Είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας. Στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει:

πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε,

πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας,

αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς,

αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά.

Γιατί τί άλλο περιμένει κανείς να συμβεί αν επεκταθεί η εργάσιμη μέρα στις 13 ώρες;

Πώς καλύτερα να περιγράψει κανείς τη φυσική εξόντωση με αριθμούς από τις 150 ώρες υπερωρία το μήνα;

Πώς αλλιώς να εξηγήσεις σε κάποιον τί είναι εργασιακή ζούγκλα όταν και μια ανάσα ανάμεσα στα ατέλειωτα ωράρια, θα είναι κι αυτή έξω από τον εργάσιμο χρόνο; Όταν θα πρέπει να δουλέψεις ακόμη και για το διάλειμμα που έκανες

Θα πει όμως κανείς: μα καλά δεν ξέρουν τί κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι οδηγούν τον εργαζόμενο πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής;

Η απάντηση συνάδελφοι μπορεί να δοθεί με την εξής ερώτηση: έχει άραγε όρια η ανθρώπινη εκμετάλλευση; Έχει όριο η δίψα των εργοδοτών για κέρδη; Είχαν ποτέ όρια οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων; Εδώ για τα κέρδη σφάζουν λαούς απ’ άκρη σε άκρη σ’ όλο τον κόσμο, το χρόνο δουλειάς θα άφηναν χωρίς να τον τσακίσουν;

Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα απολύονται. Κι αν ακόμη η απόλυση κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, με ένα δυο μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση δεν θα βλέπεις τη δουλειά ούτε με τα κιάλια. Η απεργοσπασία όχι μόνο θα επιτρέπεται αλλά θα επιβάλλεται. Κι όποιος τολμήσει να περιφρουρήσει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, αυτό που ξεχώρισε τον εργάτη από το δούλο, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Μα ακόμα και κει που κανείς δεν θα θέλει να μπει για δουλειά θα επιβάλλεται το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι λέει «προσωπικό ασφάλειας».

Έχει λοιπόν κανείς καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης;

Συνάδελφοι να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι. Πρέπει να εξηγήσουμε έναν προς έναν, όλους τους εργαζόμενους, γιατί παίρνονται αυτά τα νέα μέτρα και γιατί τώρα.

Γιατί στην έξοδο από την πανδημία θα φανεί αυτό που κρυβόταν και είχε ξεκινήσει και πριν από αυτήν. Η νέα, ακόμη πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτή που έφερε η νέα μπάζα από τα κέρδη των τελευταίων 8 χρόνων, το ξεζούμισμα του λαού και παράλληλα η αδυναμία των μονοπωλίων να βρουν κάπου να τα επενδύσουν για να βγουν και νέα υπερκέρδη. Τώρα χρειάζονται περισσότερο από παλιότερα να χτυπήσουν το μισθό μας, να αυξήσουν τα ωράρια, να μας έχουν στην κυριολεξία όπως, όποτε και όσο θέλουν στη δουλειά, ή αντίστοιχα στην ανεργία, ή ακόμα καλύτερα κάπου ανάμεσα, μισοπασχολούμενους, μισοάνεργους. Γιατί τώρα χρειάζονται να τεντώνουν τη δουλειά μας κατά το πώς αυτό θα αποφέρει το μέγιστο από τα κέρδη που θέλουν.

Να γιατί σήμερα, να γιατί τώρα χτυπούν τα δικά μας ιερά και όσια. Το 8ωρο και μαζί το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε. Να γιατί φέρνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών μας στα Συνδικάτα. Να γιατί θέλουν τα σωματεία να παίζουν το ρόλο του πλασιέ όλων των εργοδοτικών επιλογών. Να γιατί σιχαίνονται όποιον αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό αυτό βάρβαρο σύστημα και τους εκφραστές του.

Να γιατί επίσης καταφεύγουν στα γνωστά τερτίπια, ότι το κάνουν δήθεν για να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες μάνες.

Χιλιοειπωμένα αλλά εξίσου διαφωτιστικά ως προς το σκοπό τους. Γιατί τα ίδια έλεγαν όταν από το 1990 και μετά έβαζαν τη μια ελαστική μορφή απασχόλησης μετά την άλλη μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Για να μειωθεί η ανεργία, να ανοίξουν οι δουλειές, να μπορεί να δουλέψει όποιος δεν μπορεί να εργαστεί 8ωρο. Έτσι έλεγαν!

Είναι γνωστό τι έγινε μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια. Γέμισαν οι χώροι δουλειάς, ειδικά στο εμπόριο από 4ωρα.

Γιατί να θεωρείται δεδομένο ο φοιτητής να πρέπει να ψάχνει ένα 4ωρο για να ανταπεξέλθει στη δωρεάν παιδεία; Γιατί να μην του παρέχονται όλα αυτά που χρειάζεται ώστε να είναι αφοσιωμένος στις σπουδές του;

Η εργαζόμενη μητέρα γιατί να πρέπει να συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα και ταυτόχρονα να είναι επιφορτισμένη με την ανατροφή του βρέφους;

Γιατί τέτοιες ανάγκες να μην είναι διασφαλισμένες και να χρειάζεται το 24ωρο να σπάει σε κομμάτια προκειμένου να επιβιώσει κανείς σήμερα;

Για όλα αυτά δεν απαντά κανένας φωστήρας υπουργός, παρά αρκείται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει γιατί στεκόμαστε απέναντι από το έκτρωμα που φέρνει για ψήφιση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι σαφές ότι είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία. Αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε και το οπλοστάσιό τους. Γνωρίζοντάς το καλά μπορούμε κι αυτό να το καταστήσουμε άσφαιρο. Η κυβέρνηση έχει μαζί της και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και μην μας αποκοιμίζει η δήθεν αντιπαράθεσή τους. Για παράδειγμα, το αν θα γίνεται το ξεχαρβάλωμα του 8ωρου με ατομική διαπραγμάτευση όπως λέει η ΝΔ ή με συλλογική όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σα να διαλέγουμε με πιο μαχαίρι θέλουμε να μας σφάξουν. Ή τί να πει σήμερα το ΚΙΝΑΛ που έφερε όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εδώ και πάνω από 20 χρόνια και είναι αυτό που σαν ΠΑΣΟΚ εισήγαγε έννοιες όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

Και τα όπλα τους δεν εξαντλούνται εκεί. Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν μαζί τους όλα τα στηρίγματά της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας. Αφού αρνήθηκαν την πρόταση των εκλεγμένων με την παράταξη της ΔΑΣ, για δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ ενόψει της σημερινής Απεργίας, επικαλούμενοι την πανδημία covid-19 ,χθες το πρωί μια μέρα πριν την απεργία είδαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ένα δελτίο τύπου, στο οποίο αυτήν η ομάδα που θέλουν να λέγονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων, καλούσε στην σημερινή απεργία χωρίς να ενημερώνει που είναι η συγκέντρωση! Την στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω, με το νομοσχέδιο- έκτρωμα που ετοιμάζεται να ψηφίσει στην βουλή, και νομοθετεί το ” ζούμε για να δουλεύουμε” όπως και οι ίδιοι λένε στην ανακοίνωση, οι συγκεκριμένοι ” συνδικαλιστές” δεν κάνουν τίποτα για να ενημερώσουν και να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αξιοποιώντας τα δικά τους όπλα !

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Δεν υπάρχει βήμα πίσω για υποχώρηση!

Δε θα επιτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα!

Είναι χρέος σε μας και στα παιδιά μας, είναι για το παρόν και το μέλλον μας, για τη ζωή μας!

Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές εργατών που με θυσίες και αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να τα τελειώσουν

Το δικό μας ευαγγέλιο είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες.

Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς.

Κάθε άλλη συζήτηση Κωστή «Χατζηθάφτη», νεκροθάφτη των εργασιακών μας δικαιωμάτων ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!!!!!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!

Καλή δύναμη σε όλους μας!!

Share.

Comments are closed.