Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20

Κοινή Ανακοίνωση Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών : Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών

image_pdfimage_print

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΡΗΞΑΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΕΝ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

Συνάδελφοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων,

Άλλος ένας συνάδελφος ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 του μηνός για το μεροκάματο και δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του. Είναι το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα στα ναυπηγεία Άτλας το τελευταίο διάστημα.

 Ο συνάδελφος που εργαζόταν ως σκαλωσατζής στο συνεργείο Μπαϊρακτάρης στην διαδικασία αποξήλωσης της σκαλωσιάς, χωρίς να τηρείται από την επιχείρηση το παραμικρό μέτρο ασφαλείας έπεσε στο κενό από πολλά μέτρα ύψος, με αποτέλεσμα το ακαριαίο θάνατο του αφήνοντας πίσω γυναίκα και παιδί.

Τα συνδικάτα μας τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις υπομνήματα, δελτία τύπου και καταγγελίες προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας.

Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει και τη σημερινή κυβέρνηση όπως και τις προηγούμενες ότι με όλο το νομικό οπλοστάσιο και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν βάλει πλάτη και είναι οι ηθικοί αυτουργοί σε ένα διαρκές έγκλημα το οποίο συντελείται σε βάρος μας με άθλιες συνθήκες εργασίας που υπονομεύουν την υγεία μας, που έχουν ως αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα καθημερινά ατυχήματα και στο τέλος μέχρι και θανατηφόρα.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε από τους εργοδότες και τα κόμματα που τους στηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων είναι κόστος που αν το πάρουν θα δυσκολευτούν να φέρουν δουλειές και άρα να μην τους πιέζουμε γιατί αυτό δυσκολεύει τις επενδύσεις και βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη.

Μας λένε δηλαδή ότι για να έχουμε ένα μεροκάματο θα πρέπει να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα. Να λέμε πάλι καλά όταν μας πετάνε ένα ξεροκόμματο και αφού μας κάνουν τη χάρη που μας παίρνουν για δουλειά να τους λέμε και ευχαριστώ. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μας έχουν πάρει τα αυτιά. Αυτή είναι η ζωή με ή χωρίς μνημόνιο που μας ετοιμάζουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Συνάδελφοι, αυτή η ανάπτυξη που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, εφοπλιστές και εργολάβοι δεν είναι μονόδρομος για εμάς.

Είναι χρέος μας για να μην είναι κάποιος από εμάς ο επόμενος να δώσουμε τη μάχη για μέτρα προλήψεις και προστασίας της υγείας μας και της ζωής μας στους χώρους εργασίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεσα :

  • Να κάνει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα, αφού η σύμβαση δεν είναι μόνο το μεροκάματο και το ωράριο αλλά περιέχει μία σειρά μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων
  • Να ενισχύσει άμεσα τις πενταμελείς επιτροπές ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας και να επαναφέρει την καθημερινή τους λειτουργία.
  • Απαιτούμε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να παρέμβουν άμεσα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Εδώ να σημειώσουμε τον προβληματισμό μας αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση για πρώτη φορά στα χρονικά δεν διατάχθηκε από την εισαγγελία η διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι που γεννάει πολλά ερωτηματικά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Comments are closed.