Κοινή Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εύβοιας για τις 13 Οκτώβρη, 6.30 μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο

13 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6:30 μ.μ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τους 6 και πλέον μήνες που κέρδισε από την υπεύθυνη στάση του λαού μας που παρά τις μεγάλες θυσίες πειθάρχησε στις οδηγίες των υγειονομικών. Για τα κέρδη των μονοπωλίων του τουρισμού “κάλεσε” τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο χωρίς καν το μέτρο των τεστ. Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης, Καρύστου, στα ΚΥ, το ΕΚΑΒ. Τα σχολεία άνοιξαν με τα παιδιά μας να στοιβάζονται μαζί με τους εκπαιδευτικούς σαν σαρδέλες.

Η περιοχή μας έχει επιπλέον κινδύνους καθώς είναι δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας. Χιλιάδες εργάζονται σε χώρους χωρίς μέτρα για την πανδημία παρότι η εμπειρία από τη Βόρεια Ιταλία έδειξε ότι μπορούν να αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που όπως υπολόγιζαν οικονομικοί αναλυτές θα εκδηλώνονταν σύντομα αλλά η πανδημία του κορονοϊού την έφερε ποιο γρήγορα.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα για να υπηρετηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα έχει επιταχυνθεί σε συνθήκες κρίσης και κορονοϊού ώστε και πάλι να πληρώσουμε τα μόνιμα υποζύγια. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Οι συνθήκες αυτές οξύνουν και τους διεθνείς ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή μας. Η χώρα μας για τα κέρδη των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές σε 12 σημεία του πλανήτη, απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα και προετοιμάζεται για συνδιαχείριση ή/και πόλεμο με την Τουρκία.

Ευθύνες για τη διαμορφωμένη κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη διάλυση των συστημάτων υγείας-παιδείας, στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τις συντάξεις, στην καταστολή, στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ κα. Απαντάμε στην επίθεση οργανώνοντας τον αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Απαιτούμε μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας, του εισοδήματος και όλων των δικαιωμάτων μας.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης, Καρύστου, στα ΚΥ, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ κτλ. Μονιμοποίηση συμβασιούχων, επικουρικών, αναπλ/των. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Δωρεάν τεστ με ευθύνη εργοδοσίας-κράτους. Τακτικές απολυμάνσεις. Έλεγχοι αποσιώπησης κρουσμάτων κορονοϊού. Εξασφάλιση αποδοχών σε εργαζόμενους που πρέπει να μείνουν σπίτι για φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε για όποιο άλλο λόγο όπως πχ απολύμανση του χώρου εργασίας. Κατάργηση αντεργατικών νόμων και ΠΝΠ που ψηφίστηκαν με πρόφαση την πανδημία.

Επαναφορά κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Κατάργηση δουλεμπορικών γραφείων. Προσλήψεις από τις επιχειρήσεις όπου παρέχεται η εργασία. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα στην οργάνωση,  τον αγώνα, την απεργία, τη διαδήλωση.

Στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας απαιτούμε τάξεις έως 15 παιδιά, πρόσληψη εκπαιδευτικών αλλά και καθαριστριών με μόνιμη-σταθερή εργασία. Ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών. Σε περίπτωση κρούσματος να κλείνει το σχολείο για απολύμανση και να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ. Στηρίζουμε τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη, να μη γίνουν απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς στο 100%, να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί που βάζουν στο στόχαστρο δικαιώματα των εργαζομένων όπως στο Λιμάνι της Χαλκίδας, στα ΤΣΙΜΕΝΤΑ κτλ.

Απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε επέμβαση, έξω οι βάσεις του πολέμου.

Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας,
Σωματείο ΝΗΡΕΑ, Σωματείο ΖΟΥΡΑ, Σωματείο ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, Σωματείο Αλλατίνη, Σωματείο Λιμένος Χαλκίδας,
Σωματείο ΑΙΓΙΣ, Παν.Σύλ Μουσικών (Παρ.Εύβοιας), Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας-Εύβοιας, Σωματείο ΛΑΡΚΟ,
Σωματείο Τσιμέντων Χαλκίδας, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Σωματείο Δήμου Χαλκιδέων, Σωματείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Εύβοιας, Σωματείο ΔΕΥΑΧ, Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Εύβοιας, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας – μέλος ΟΓΕ