Κλείσιμο της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα

0
image_pdfimage_print

Θέλουμε σήμερα στο κλείσιμο της θεματικής αυτής εκδήλωσης να θυμίσουμε σε όλους ότι είναι σε εξέλιξη ζητήματα φωτιά για την εργατική τάξη, μετά και τα όσα συζητήθηκαν λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα Συνδικάτα, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς από την πανδημία, έχουν το καθήκον και το δικαίωμα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας, κι όπου δεν υπάρχουν τα ίδια τα σωματεία, χρειάζεται να αποκαλύπτουν τη γραμμή της εργοδοσίας που για τα κέρδη της δεν έχει κανένα ενδοιασμό να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, να διεκδικούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να αισθανθεί ο κόσμος ασφαλής, να μπορεί να γυρίσει σπίτι του υγιής.

Σε σχέση με τα όσα αναμασούν κυβέρνηση και εργοδότες για τη σημασία της ατομικής ευθύνης, χωρίς να την αρνούμαστε, βάζουμε μπροστά τα αιτήματα που διαμορφώσαμε από τον Απρίλη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, μαζικά δωρεάν τεστ. Αλλά και επιπλέον μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς και στα σχολεία.Όλα αυτά συνάδελφοι μπορούμε μαζικά, μαχητικά να τα επιβάλουμε για να συνεχίσουμε όρθιοι και δυνατοί, απέναντι σε όσα παραπέρα σχεδιάζουν για τις ζωές μας. Και ειπώθηκαν αρκετά σήμερα.

Οι επιχειρούμενες ανατροπές στις υπερωρίες, με στόχο κυρίως τη βιομηχανία αλλά και αλλού, ηεπιβολή δεκάωρης εργασίαςπου θα σπαραλιάσει το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και θα τσακίσει τις συλλογικές συμβάσεις, οι όποιες αλλαγές στην άδεια και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον δουλειάς, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει.

Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλα αυτά κι όσα ακόμη σχεδιάζουν να φέρουν το επόμενο διάστημα, χρειάζονται τις ανατροπές που συζητήσαμε κι απόψε.

Το χτύπημα στην απεργία, αφού θα απαιτείται πλέον ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης,η καταστολή της περιφρούρησης της απεργίας από τα σωματείαπου θα είναι ποινικό αδίκημα και θα αποτελεί λόγο για να κηρυχτεί η ίδια η απεργία παράνομη, οι αλλαγές με το προσωπικό ασφάλειας που σε ορισμένες επιχειρήσεις θα επιβάλλεται να είναι το 40% (δηλαδή πάνω κι από την κανονική βάρδια)και η απογραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο ως προϋπόθεση για την άσκηση οποιουδήποτε συνδικαλιστικού δικαιώματος, είναι μερικά μόνο από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όλα αυτά συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αγαπητές φίλες και φίλοι, καθιστούν όχι μόνο επιτακτική την ανάγκη να ξεσηκωθούμε, αλλά και μονόδρομο αν θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε τραβήξει σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε πορεία σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές μας.

Άλλωστε όσα μέτρα καταφέρονται ενάντια στα συνδικάτα, στην οργάνωση και δράση τους φάνηκε απόψε ότι δεν έχουν στόχο τους εργατοπατέρες. Τα προνόμιά τους όχι μονάχα διατηρούνται αλλά και ενισχύονται από τη νέα παρέμβαση του κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εμάς είχαν, έχουν και θα έχουν πραγματικό αντίπαλο. Το ΠΑΜΕ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που το συγκροτούν.

Η προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους νόμους τους θα συνεχιστεί ό,τι κι αν σκαρφιστούν.

Το κάλεσμά μας για Πανεργατική Απεργία είναι ήδη απόλυτη προτεραιότητα για κάθε σωματείο που δεν είναι δεμένο στο άρμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Οι απεργιακές αποφάσεις κάθε μέρα που περνά θα πολλαπλασιάζονται.

Από μας θέλει δύναμη, υπομονή και επιμονή. Αλλά πάνω από όλα να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε παραπέρα τους δεσμούς με τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά.

Να επαναλάβουμε τέτοιες εκδηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο παντού σε κάθε σωματείο, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Καλό κουράγιο και δύναμη σε όλους και όλες.

 

Share.

Comments are closed.