Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών : Αντεργατική ρύθμιση για Απολύσεις και Εργολαβικές εταιρείες.

image_pdfimage_print

Το Σωματείο μας καταγγέλλει την αντεργατική  τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση, μέσα στο καλοκαίρι (8/8/2019), λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η τροπολογία προβλέπει:

           Την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζομένου. (Η υποχρέωση αυτή ίσχυσε με ρύθμιση από τον Μάιο του 2019)

           Τα προηγούμενα χρόνια με την αξιοποίηση της υψηλής ανεργίας και του εκβιασμού της απόλυσης, μια σειρά μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί ή δεν εφαρμόζονται ακόμα και όταν τυπικά ισχύουν. Με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, ενισχύεται η δυνατότητα των εργοδοτών για απολύσεις και εκβιασμούς με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων.  

  • Την κατάργηση της συνυπευθυνότητας μιας επιχείρησης, σε περίπτωση καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τις εργολαβικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Με αυτό τον τρόπο  διευκολύνεται η μεταβίβαση υπηρεσιών σε  εργολαβικές εταιρείες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς ευθύνη για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε εργολάβους. Στον κλάδο μας έχουμε πείρα από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις εργολαβικές εταιρείες σε μια σειρά υπηρεσίες όπως φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, αποθήκη κ.α. Η «εργολαβοποίηση» της εργασίας σημαίνει κατάργηση δικαιωμάτων, απολύσεις, μειώσεις μισθών, είναι επιδίωξη της Εργοδοσίας και διευκολύνεται με την τελευταία τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση.

                       Συνάδελφοι,          

Συσπείρωση στο Σωματείο και οργάνωση της δράσης μας για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας για

Σταθερή Δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, Κλαδικές Συμβάσεις   

Comments are closed.