Κλαδικό Σωματείο Εργαζ. στην Ιδιωτική Υγεία Πρόνοια Ν. Ιωαννίνων: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ

Δημοσιεύτηκε στις

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ που εργάζονται στις προσφυγικές δομές και της περιοχής μας και βρίσκονται σε 3ημερή απεργία από τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη.

Στηρίζουμε το αίτημά τους για την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από το Νοέμβρη του 2021 και για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως και την πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ στις προσφυγικές δομές, καταγγέλλουν ότι αντί να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να συνεχιστεί η καταβολή του επιπλέον μισθού που λαμβάνουν ως τώρα, λόγω των ειδικών συνθηκών της δουλειάς τους, τώρα γίνεται νόμος η περικοπή μέσω μιας δήθεν ερμηνευτικής διάταξης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εργάζονται χωρίς εξοπλισμό, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για φάρμακα των εξυπηρετούμενων, κάνοντας χιλιόμετρα με τα οχήματά τους για να φτάσουν σε διάφορες δομές. Γι αυτό και από τους περίπου 700 εργαζόμενους πανελλαδικά στις δομές αυτές απομείναμε λιγότεροι από 300, με τους ιατρούς να είναι ελάχιστοι.

Η εργασιακή ανασφάλεια και η ομηρία για τους εργαζόμενους, όπως και η υποτυπώδης προστασία για τους ξεριζωμένους είναι η πολιτική που υπηρετεί και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις εργολαβικές αναθέσεις (π.χ. φύλαξη, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κ.ά.), τις πρόσφατες απολύσεις καθαριστριών από το camp Κατσικάς και την εμπλοκή των ΜΚΟ και ιδιωτών στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Ειδικά, δε το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ιατρικής φροντίδας στα καμπ και της Ηπείρου είναι τεράστιο, με πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως π.χ. καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, αδυναμία παρακολούθησης ασθενών κ.λπ.

Μέσα στα καμπ δουλεύουν εργαζόμενοι με δεκάδες διαφορετικές σχέσεις εργασίας και αυτή η επιλογή, ανάμεσα σε άλλα, εξυπηρετεί εκβιαστικά διλλήματα και τη διαίρεση των εργαζομένων. Τα προγράμματα του ΕΟΔΥ κρατούν τους εργαζόμενους – συμβασιούχους όμηρους και τους ξεριζωμένους έκθετους σε κινδύνους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία καλεί όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες σχετικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ενωμένοι να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και συνθήκες εργασίας που να εξασφαλίζουν την βελτίωση και της ζωής των προσφύγων- μεταναστών.

Περισσότερα

Κλαδικό Συνδικάτο Εργατ/λων Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημ. Τροφίμων Περιφ. Ενότητας Μαγνησίας- Σποράδων: Για ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η νέα εργοδοσία στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ εφαρμόζει στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μια πολιτική κοινωνικής...

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας : Περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου

Για την δημόσια συζήτηση περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου στο «Ιπποκράτειο»...

Ψήφισμα Σωματείων Κλάδου Τροφίμων για τις απολύσεις στην εταιρεία AVRAMAR

Τα σωματεία που υπογράφουμε καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας της AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ που επιχειρεί...