Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Τα κέρδη τους οι νεκροί μας

0
image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, δεν πέρασε αρκετός καιρός από το εργοδοτικό έγκλημα στην Εύβοια με τρείς νεκρούς και έχουμε νέο, με δύο νεκρούς συναδέλφους μας στην Κοζάνη. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, έγινε ενώ εκτελούνταν εργασίες στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Και οι δύο συνάδελφοι εργάζονταν σε εργολαβία της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει ο ΑΒΑΞ, ενώ οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd. Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καλάθι στον πύργο ψύξης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου και όλοι οι συνάδελφοι, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων συναδέλφων μας. Ευχόμαστε δύναμη στις οικογένειές τους.

Τα εργατικά δυστυχήματα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε οι κακώς εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, όπως ισχυρίζονται η εργοδοσία και οι υποτακτικοί της. Μόνοι υπαίτιοι σε αυτά τα περιστατικά είναι η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις, όλες τις διοικήσεις της ΔΕΗ και των εργολάβων. Σαν σωματείο έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τους εργολάβους που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Ευθύνες βέβαια φέρει και η ΔΕΗ που το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως αναφέρουν ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός  και η διοίκηση της επιχείρησης, είναι τα κέρδη της εταιρείας. Κολώνες μπορεί να βρήκανε, όπως μας λένε, για να μην κινδυνέψει η επιχείρηση, αλλά μέτρα για τους εργαζόμενους δεν παίρνουν γιατί τους είναι κόστος. Οι εργολαβίες σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν εκτοξευτεί με χαμένο τον εργαζόμενο, ο οποίος βιώνει ανασφάλεια, τρομοκρατία, απληρωσιά και κίνδυνο για τη ζωή του.

Δεν έχουμε άλλη υπομονή. Κάθε μέρα που περνάει μετράμε χαμένες ανθρώπινες ζωές! Να γίνει άμεση διερεύνηση για τα αίτια του δυστυχήματος. Να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους που είναι η πολιτική που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις και η διοίκηση ΔΕΗ και εργολάβων. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας οργανώνουμε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο. Απαιτούμε από τους εργοδότες να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις. Απαιτούμε να μην ξεκινάει καμία εργασία αν δεν διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων. Ειδοποιούμε το σωματείο μας για κάθε παραβίαση των μέτρων.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

δεν ανεχόμαστε άλλο νεκρό εργαζόμενο για τα κέρδη τους. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έρχεται να χειροτερεύσει την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για δουλειά λάστιχο και χτύπημα στα συνδικάτα. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπές των δικαιωμάτων μας. Στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι σε αυτή την πολιτική, που μας έφερε στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Αυτή η πολιτική, με την εντατικοποίηση της δουλειάς και το τσαλάκωμα των μέτρων ασφάλειας, είναι που μας κάνει να μετράμε νεκρούς. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι δεν είναι «ελευθερία του εργαζόμενου» όπως μας λέει ο υπουργός αλλά η ζούγκλα και η τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν οι εργολαβίες, να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού με σχέσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα από τον όμιλο της ΔΕΗ.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χωρίς αναμονή οργανωνόμαστε στα ταξικά συνδικάτα!

Δίνουμε μια πρώτη απάντηση με παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19/4, 7:30 το πρωί έξω από τα κεντρικά της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Κλιμακώνουμε την αγωνιστική δράση με την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Share.

Comments are closed.