Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Πανδημία και χώροι εργασίας

0
image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η πανδημία του κορωνοϊού κλείνει ένα χρόνο αυτές τις μέρες στη χώρα μας, αναδεικνύοντας την ευθύνη της κυβέρνησης η οποία δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της, ειδικά μέσα σε χώρους δουλειάς. Η συνταγή αντιμετώπισης από μεριάς της κυβέρνησης είναι περισσότερα περιοριστικά μέτρα και κανένα μέτρο ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Το Υπουργείο Υγείας «πουλάει τρέλα» και εμπαίζει το λαό, ανακοινώνοντας ότι έχουμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ COVID από το Νοέμβρη του 2020, όταν έχει κλείσει γενικές κλίνες ΜΕΘ και έχει μετατρέψει ολόκληρες κλινικές άλλων νόσων σε κλίνες ασθενών με COVID, βάζοντας στον πάγο διαγνωστικές εξετάσεις, προγραμματισμένα χειρουργεία, θεραπείες άλλων νόσων, μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα μιας νόσου…

Η εργοδοσία από τη μεριά της βάζοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της κερδοφορίας της, δεν παίρνει τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων, ενώ σε περίπτωση κρούσματος, η διαχείριση από μέρους της είναι συγκαλυπτική, προσπαθεί να μην μαθευτεί ότι υπήρξε κρούσμα, σε συγκεκριμένους χώρους φτάνει στο σημείο να μην ενημερώνει υπεύθυνα τους υπόλοιπους εργαζομένους, αφήνοντάς τους στο σκοτάδι.

Απαιτούμε από την εργοδοσία, τώρα πριν να είναι αργά:

  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κλπ) των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Τήρηση του ωραρίου, του προγράμματος εργασίας και των ρεπό όλων των εργαζομένων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Την ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΣΥ με τη στελέχωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και την προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Να στελεχώσει άμεσα τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΚΕΠΕΚ) και να διενεργηθούν έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και τον φόβο και να καταγγείλουμε την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα. Μαζί με τα Συνδικάτα να μην αφήσουμε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Και με καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή. Δυναμώνουμε τη δράση και τις διεκδικήσεις μας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Share.

Comments are closed.