Τετάρτη, 8 Ιουλίου

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Η ανάπτυξη αφορά μόνο τα κέρδη τους

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Δεν είναι πρώτη φορά που το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας παρεμβαίνει και κινητοποιείται σχετικά με το ζήτημα της εργασίας μέσω εργολάβων, για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οι εργοδότες αξιοποιούν την προκήρυξη εργολαβιών με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να συμπιέζουν το «εργατικό κόστος» και να αβγατίζουν την κερδοφορία τους.

Με πρόσχημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, οι κυβερνήσεις διαχρονικά διαμορφώνουν κι εφαρμόζουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να υλοποιούν την απαίτηση της εργοδοσίας να πραγματοποιεί προσλήψεις μέσω εργολάβου, στην πλειοψηφία τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να διευκολύνεται η απόλυση με τη λήξη της Σύμβασης, χωρίς την υποχρέωση αποζημίωσης. Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στην «πρέσα» μια σειρά εργατικά δικαιώματα, ενώ οι αμοιβές είναι μικρές και η εντατικοποίηση μεγάλη.

Πιο ειδικά για τους εργαζόμενους μέσω εργολάβου στην καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ, το Σωματείο από την αρχή του έτους, στις 16 Γενάρη 2020 προκάλεσε τριμερή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου, του Υπουργείου, και του ΔΕΔΔΗΕ. Εκεί, αναφερθήκαμε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καταμέτρηση.

Την επομένη της τριμερούς συνάντησης (17/1), θέσαμε λεπτομερώς τις θέσεις, τα αιτήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων στην καταμέτρηση, στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, εστιάζοντας στο κύριο αίτημα για την απευθείας πρόσληψή τους από το ΔΕΔΔΗΕ με εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου.

Από τότε και παρά τις δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών, αυτέςόχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς στους ήδη άσχημους όρους εργασίας και πληρωμής για τους καταμετρητές αυξήθηκε η εντατικοποίηση χωρίς ο μισθός να αρκεί καν για τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Τις τελευταίες μέρες, ενημερωνόμαστε από συναδέλφους για τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται μεταξύ εργολάβων και ΔΕΔΔΗΕ για τους όρους συμφωνίας νέας σύμβασης. Την ίδια στιγμή που σε συγκεκριμένα πρακτορεία οι συμβάσεις μεταξύ  εργολάβων και υπαλλήλων τείνουν προς λήξη, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση στους συναδέλφους για τις όποιες εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βγάζουν τη δουλειά σε δύσκολες συνθήκες.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Επειδή σε σχέση με τα προηγούμενα δεν υπάρχει κάποια σχετική εξέλιξη ούτε κάποια ενημέρωση απαιτούμε την άμεση συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο εργασίας, ΔΕΔΔΗΕ) ώστε να υπάρξει δέσμευση για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

Παλεύουμε για:

  • Να μην υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου.Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με δέσμευση για τους όρους εργασίας (ωράριο, αμοιβή). Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Η ακολουθούμενη πολιτική στον όμιλο της ΔΕΗ και ευρύτερα στον κλάδο τηςενέργειας καταδεικνύει τι επιδιώκεται για όλους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για νασυντονίσουμε τον αγώνα μας κόντρα στα ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, διεκδικώντας ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, δώσε δύναμη στη δύναμη σου!

Comments are closed.