Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Για τα κέρδη και την ανάπτυξή τους θυσιάζουν τις ζωές μας

Δημοσιεύτηκε στις

Ξεχειλίζει η οργή μας από την είδηση του θανάτου ενός 25χρονου συναδέλφου από τον Βόλο, ο οποίος εργαζόταν στις εργασίες του ΑΔΜΗΕ στην Αττική. Είναι το δεύτερο σοβαρό «ατύχημα» μέσα σε δέκα ημέρες που έχουμε στον κλάδο. Έχουμε βαρεθεί τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια από τους κυβερνώντες και τις διοικήσεις των εταιρειών, σε σχέση με τα κέρδη τους και την ανάπτυξή τους. Αυτή η ανάπτυξη είναι που μετατρέπει την εργασία σε κίνδυνο.

Ο 25χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου εργολάβου (ΑΤΕΡΜΩΝ), έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα 19/9, την ώρα που εκτελούσε εργασίες για τον ΑΔΜΗΕ στην Πεντέλη. Ο συνάδελφος φέρεται να χτυπήθηκε από συρματόσχοινο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών «τραβήγματος» και εγκατάστασης των αγωγών. Το τραγικό περιστατικό έγινε μάλιστα μπροστά σε δύο συναδέλφους του, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Είναι εξοργιστικό να χάνονται με αυτό το τρόπο νέοι συνάδελφοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε στα δίκτυα, είναι συνθήκες επικίνδυνες και πολλές φορές τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα. Το κράτος και η νομοθεσία αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στην ασυδοσία κάθε επιχείρησης. Ενδεικτικά, στα συνεργεία αυτά δουλεύουν ελάχιστοι εργαζόμενοι (πολλές φορές τα συνεργεία αποτελούνται από ένα ή δύο εργαζόμενους) πράγμα που τους θέτει σε κίνδυνο. Ζούμε καθημερινά την υποστελέχωση και τα εξαντλητικά ωράρια, που έχουν αυτά τα εγκληματικά αποτελέσματα.

Στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παντού, η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων, φροντίζει να επιτίθεται σε ότι κεκτημένο εργατικό δικαίωμα υπάρχει. Η εργολαβοποίηση έχει γίνει βασικός τρόπος αφαίμαξης του ιδρώτα μας. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι άφαντα. Έτσι αντιμετωπίζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, ας μη μετράμε τους νεκρούς της τάξης μας με σκυμμένο κεφάλι. Τα ταξικά μας συμφέροντα, ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, μας θέλει ενωμένους, οργανωμένους στο Σωματείο μας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διαλεύκανση των αιτιών του θανατηφόρου δυστυχήματος.
  • Να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ) ώστε να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους και να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους από την εργοδοσία.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι εργολαβίες.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των εργολάβων και να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού με εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα σε ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ.

 

Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε αποφασιστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, για να γυρνάμε όρθιοι στα σπίτια μας.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θήβας : Όχι στο νομοσχέδιο που συνεχίζει να υποβαθμίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Θήβας με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση σε σημερινή του συνεδρίαση ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ...

Σωματεία Λήμνου: Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Λήμνου 1η Δεκέμβρη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ (από την πλευρά των εξωτερικών ιατρείων) ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ...

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης:Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 12.00...