Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: 26 Μάρτη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πέμπτη 26 Μάρτη 2026 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου,

Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26 Μάρτη, να συζητήσουμε τον απολογισμό δράσης του Σωματείου μας, να σχεδιάσουμε την απάντηση μας στην επίθεση που δεχόμαστε, σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας.

Για όλα αυτά που απειλούν τη ζωή μας, η απάντηση είναι συλλογική!

Η σημερινή περίοδος ξεχωρίζει από τα προηγούμενα χρόνια. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή κλιμακώνονται ανεπίστρεπτα, καθώς ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, τροφοδοτεί συγκρούσεις που γενικεύονται διαρκώς, παρασέρνοντας όλο και περισσότερους λαούς στη δίνη του πολέμου, που γίνεται για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων.

 Η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, δεν χάνει την ευκαιρία και με απαράδεκτα προσχήματα παίρνει μέρος στο μακελειό, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει κέρδη από τη μοιρασιά της λείας για τους ενεργειακούς και άλλους ομίλους, τους εφοπλιστές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που φέρνουν όχι την προστασία του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά τον κίνδυνο να γίνει στόχος αντιποίνων.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε θα περάσει η καταιγίδα. Πρέπει τώρα να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο, να επιστρέψουν τα πολεμικά πλοία, τα αεροπλάνα, οι συστοιχίες πυραύλων και όλο το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται εκτός συνόρων. Θα δώσουμε τη μάχη τώρα να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που γίνονται ορμητήριο για να βομβαρδίζουν και να σκοτώνουν τους λαούς της περιοχής.

Αυτή η εμπλοκή πάει χέρι – χέρι με το χτύπημα συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Θέλουν να περάσει η γραμμή της συναίνεσης, να πέσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και όλοι να στοιχηθούν πίσω από τις επιδιώξεις της εργοδοσίας στον κλάδο της ενέργειας, η οποία στον πόλεμο βλέπει την ευκαιρία για αύξηση των κερδών της. Παίρνονται μέτρα περιστολής ελευθεριών των εργαζομένων, κανονικοποιούν το φακέλωμα και την παρακολούθηση των εργαζομένων και αντιδραστικοποιούν ακόμα περισσότερο τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων. Αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το 13ωρο κ.λπ. για να επιβάλλουν την ένταση της εκμετάλλευσης.

Ίλιγγος μας πιάνει από τα ρεκόρ κερδοφορίας που εκτιμάνε οι εταιρείες του κλάδου για το 2025 και θα ανακοινωθούν επίσημα το επόμενο διάστημα. Ενώ η κερδοφορία στον κλάδο καλπάζει, οι αυξήσεις στους μισθούς (αν υπάρχουν τέτοιες) μοιάζουν με ψίχουλα που τα ροκανίζει η ακρίβεια, αφού πληρώνουμε ακριβότερα τη στέγαση, την ενέργεια, τη διατροφή, την υγεία και παιδεία. Είναι σαφές σε περισσότερους εργαζόμενους ότι και την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι. Μάλιστα, όλοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τώρα και τις συνέπειες από την εμπλοκή στον πόλεμο μέσω των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη, γιατί όπως και οι προηγούμενες, προώθησαν την εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικάνικο LNG, την απολιγνιτοποίηση, την παράδοση ενεργειακών πηγών σε μονοπώλια, που θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού.

Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους!

Εμείς σε αυτή την κατάσταση αντιπαραβάλλουμε τον αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, που βρίσκεται σε κόντρα με την απαίτηση του κεφαλαίου για περισσότερες θυσίες για την ικανοποίηση της κερδοφορίας του. Παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων. Κόντρα στη λιτότητα για το λαό και τους πολεμικούς προϋπολογισμούς που δίνουν ζεστό χρήμα για την πολεμική βιομηχανία και στήνουν στο απόσπασμα την υγεία και την παιδεία. Για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο ΕΦΚ στην ενέργεια, για να επαναλειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, που εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας.

Όλοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα!

Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την εμπειρία. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, η πετυχημένη πρόσφατη απεργία στις 6 Φλεβάρη σε Θριάσιο και Πειραιά, που έβαλαν στην πρώτη γραμμή τις δικές μας ανάγκες σε σύγκρουση με την εγκληματική πολιτική του κέρδους, τις επενδύσεις και τα σχέδια του κεφαλαίου, φωτίζουν το δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια συναντηθήκαμε με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, στην ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, συντονιστήκαμε και με άλλους κλάδους, στον αγώνα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, ενάντια στην εργοδοτική εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους, που παίζει τη ζωή μας στα ζάρια. Αντιπαλέψαμε απολύσεις, διεκδικήσαμε βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο για συναδέλφους, μόνιμη και σταθερή δουλειά, οργανώσαμε τον αγώνα για υπογραφή Συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις. Καταφέραμε να βάλουμε εμπόδια και να καθυστερήσουμε το σχεδιασμό των εργοδοτών. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε είναι αυτός της οργάνωσης και του αγώνα, με ενότητα και υποδομή σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, ισχυροποιήστε το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας.

Μπροστά, στον αγώνα, με νέες εγγραφές και συμμετοχή στη δράση του Σωματείου.

Πάρτε μαζικά μέρος στην ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Πέμπτη 26 Μάρτη 2026 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου.

Για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και επιλογής αντιπροσώπευσης σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, οι συνάδελφοι να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Προετοιμάζουμε στη συνέχεια τις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας, την εκλογή νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα.

Περισσότερα

Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ- Δημόσιο Άρτας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική συγκέντρωση 20 Μάρτη

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (Σ.Ε.Α.) καλεί όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Για την επίσκεψη στο «Θυσιαστήριο της λευτεριάς» στην Καισαριανή

Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων επισκεφθήκαμε το «Θυσιαστήριο της λευτεριάς» στην Καισαριανή Με βαθιά συγκίνηση...

ΕΣΑΚ-ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Αορίστου χρόνου γίνονται 34 εργαζόμενοι του Δήμου

Με τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων και τη θετική στάση της Δημοτικής Αρχής Θετική έκβαση...