Κλαδική Ενέργεια : Το εμβόλιο εργαλείο προστασίας της υγείας του λαού και όχι διαχωρισμού των εργαζομένων

0
image_pdfimage_print

Το εμβόλιο εργαλείο προστασίας της υγείας του λαού και όχι διαχωρισμού των εργαζομένων

Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχει τονίσει και έχει παλέψει για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας αλλά και στον τόπο κατοικίας. Παρεμβήκαμε σε εργοδότες για τη λήψη μέτρων προστασίας. Έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες κινητοποιήσεις από την αρχή της πανδημίας, απαιτώντας την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε κινητοποιήσεις για να μην μετατραπούν νοσοκομεία σε αποκλειστικά COVID. Παράλληλα με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις απαιτήσαμε την ενίσχυση των δρομολογίων των ΜΜΜ.

Στα πλαίσια της προστασίας της υγείας του λαού, θεωρούμε ότι το εμβόλιο είναι ένα όπλο της επιστήμης το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθολικά, κάτω από την επιστημονική επίβλεψη των ιατρών, με στόχο την προστασία της υγείας και την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση ωστόσο, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε εργαλείο για το περαιτέρω τσάκισμα του ΕΣΥ. Προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να κρύψει τις δικές της ευθύνες, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, για τις τραγικές ελλείψεις στα ΜΜΜ κ.α. Προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για τη σύγχυση και τις επιφυλάξεις που έχει προκαλέσει στον κόσμο γύρω από θέματα που αφορούν την πανδημία, αφού τα πρωτόκολλα προσαρμόζονταν και προσαρμόζονται κάθε φορά στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας (βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός, αερομεταφορές, πλοία).

Με τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κουνάει το δάχτυλο στο λαό αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη. Δείχνει το δρόμο στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα ενώ αξιοποιεί τον εμβολιασμό για να χαλαρώνει και να απαλλάσσεται από μέτρα προστασίας (λιγότερα τεστ, καθόλου καραντίνα σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα) τσαλαπατώντας κάθε έννοια υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε έρμαιο στην εργοδοσία κανέναν/καμία συνάδελφο/ισσα που αγωνίζεται στον χώρο δουλειάς του για να παρθούν μέτρα προστασίας για την Υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν θα επιτρέψουμε καμία βλαπτική μεταβολή εις βάρος συναδέλφου, απόλυση ή αναστολή.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού. Εξασφάλιση στοχευμένης ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.
  • Άμεση επιστημονική ενημέρωση σε ότι αφορά την τρίτη – αναμνηστική δόση εμβολιασμού.
  • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν (αυτοάνοσα, αλλεργίες κ.α.) ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
  • Σταθερή ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
  • Διεξαγωγή δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς σε εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΣΥ με τη στελέχωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και την προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΚΕΠΕΚ) και να διενεργηθούν έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Share.

Comments are closed.