Τρίτη, 26 Μαΐου

Καταγγελία Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού για την εργοδοσία της επιχείρησης “Λαός και καλαμάκι”

image_pdfimage_print

Ο λαός λέει πως «Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται», και είναι καιρός να ξεκαθαρίσει ποιος είναι αυτός που σε κάθε φουρτούνα βάζει πλάτη και παλεύει με τα κύματα και ποιος κρύβετε στο «αμπάρι». Πως αλλιώς να περιγράψουμε την τακτική της εργοδοσίας της επιχείρησης «Λαός και καλαμάκι», που με μαζικό sms ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν ποιος θα δουλέψει νυχθημερόν μέσα στην πανδημία και ποιος θα την βγάλει με τα επιδόματα. Η απάντηση και σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη.

                         Επιλογή στη σφαγή των δικαιωμάτων μας δεν υπάρχει!

Δεν ξεχνάμε τα σοβαρά ατυχήματα που έχουν συμβεί και σε αυτήν την επιχείρηση σε συναδέλφους διανομείς σε περίοδο κερδοφορίας και για την εν λόγω επιχείρηση. Την εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες γίνετε ξεκαθάρισμα συμμάχων και εχθρών. Εν μέσω πανδημίας  γίνετε ξεκάθαρο ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η πρώτη παίρνει μέτρα για τις επιχειρήσεις και αφήνει το πεδίο ελεύθερο για να κάνουν ότι θέλουν και στη συνέχεια φέρνει συνοδευτικά μέτρα ανεπαρκούς στήριξης για τους εργαζόμενους. Με βάση αυτή τη γραμμή η εργοδοσία πρόλαβε να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους (πολύ πάνω από 40000) σε 10 μέρες, επέβαλε μονομερή αλλαγή σε εργασιακές σχέσεις, τσάκισε εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, την κανονική άδεια των εργαζομένων.     

Σήμερα με πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και της επιθεώρησης εργασίας γίνεται η «σφαγή του Δράμαλη» στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο συνδικάτο καθημερινά από εργαζόμενους για αξιώσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, ξεπερνούν κάθε πρόκληση.                 

Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά!

Καθαρό γίνεται ακόμα κάτι πολύ βασικό. Όλοι οι χώροι δουλειάς χωρίς τους εργαζόμενους τους είναι νεκροί, δεν παράγουν τίποτα, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη. Ολόκληρες πόλεις είναι νεκρές χωρίς εμάς. Από αυτό φαίνεται ποιος παράγει τον πλούτο , ποιος δίνει ζωή στην οικονομία του τόπου και που βασίζετε η ανάπτυξη. Στα άδεια κτήρια των επιχειρήσεων κάθονται μόνο τα αφεντικά μας ανίκανα να προσφέρουν  οτιδήποτε. Περιμένουν την κρατική στήριξη με τα λεφτά μας από την βαριά φορολογία όλων αυτών των χρόνων.

Είναι λοιπόν καιρός να κατανοήσουμε την δύναμη μας. Να την αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο. Να δυναμώσουμε την συλλογική μαζική διεκδίκηση μέσα από το Συνδικάτο. Αυτές τις μέρες μένουμε σπίτι αλλά παραμένουμε δυνατοί , σε ανοιχτή επικοινωνία με το Συνδικάτο. Όλες οι καταγγελίες θα δημοσιευθούν και θα διαμορφώσουν τις διεκδικήσεις μας το επόμενο διάστημα.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού

 Το ξεκαθάρισμα θα γίνει στην ώρα του με όρους αγώνα , όρους κινήματος! 

                                                                                                  Το Παράρτημα Νοτίων του Συνδικάτου

Comments are closed.