Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για επικοινωνία των εργαζομένων με τα Σωματεία για τα προβληματα που προκύπτουν

Δημοσιεύτηκε στις

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και δεκάδες Συνδικάτα είχαν προειδοποιήσει πριν τη χιονόπτωση για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εργασίες, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους και να υποχρεώσει τους εργοδότες να μην περικόψουν μισθούς και ημερομίσθια.

Η εξέλιξη είναι γνωστή σε όλους:  Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους, χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απροσπέλαστες κεντρικές οδικές αρτηρίες προς νοσοκομεία και άλλους προορισμούς, κομμένο ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά εν μέσω ψύχους και εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε εργασιακούς χώρους.

Η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα περίσσεψε κι αυτή τη φορά, αφού αποτελεί την δικαιολογία για όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στις επιπτώσεις πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών, ακόμη και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το  διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων που διατηρούν ανύπαρκτες τις υποδομές για την προστασία του λαού, με αυξήσεις στο κόστος ενέργειας για να εξυπηρετηθούν τα «σύγχρονα» επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων που αποτελούν πολιτική της ΕΕ, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

Ακόμη και η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να καταβάλλουν οι εργοδότες κανονικά τα μεροκάματα σε όσους δεν εργαστούν στις 24 και 25/1,που έγινε κάτω από την πίεση των Συνδικάτων, αγγίζει ελάχιστα τη μεγαλοεργοδοσία που δεν θα πληρώσει ούτε σεντς για ασφαλιστικές εισφορές, αφού για μια ακόμη φορά θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα Σωματεία τους ώστε να μην περικοπεί κανένας μισθός και κανένα μεροκάματο σε όσους δεν εργάστηκαν ή δεν εργαστούν τις επόμενες ημέρες. Να μην δεχτούν να δουλέψουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία.

Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτούργησαν αυτές τις δύο μέρες, θα πρέπει να πληρωθούν το 1/25 του καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με το ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα:

21 0330 1847, 21 0383 3786, καθώς και με τα Σωματεία τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

Περισσότερα

Για την ομιλία του υπουργού εργασιας στη Βουλή

Η σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία ήταν η αποστομωτική απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων...

Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Για τη σημερινή απεργία Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία...

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κάντε κλικ για περισσότερες φωτογραφίες Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjAVDnP ΒΙΝΤΕΟ Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης...