Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ στις 28 Ιούλη 1980, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την ακρίβεια.
Η συναγωνίστρια και συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, καταγράφεται στη λίστα με τους χιλιάδες αγωνιστές που με την ανιδιοτελή προσφορά, την αγωνιστικότητα, την εντιμότητα και τη συνέπεια λόγων-έργων, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της εργατικής τάξης.
Σαράντα πέντε χρόνια μετά, τα αιτήματα για δουλειά με δικαιώματα, σταθερό ωράριο, προστασία της ζωής και της υγείας στους χώρους δουλειάς, δημόσια και δωρεάν μόρφωση παραμένουν στο προσκήνιο. Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει νομοσχέδιο που θεσμοθετεί έως και 13 ώρες δουλειά τη μέρα, ενισχύει τη δεύτερη απασχόληση και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Χιλιάδες φοιτητές απειλούνται με διαγραφές, ενώ δυναμώνει η καταστολή και η εργοδοτική αυθαιρεσία. Η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς βαθαίνει.
Θυμόμαστε και τιμάμε καθημερινά τη θυσία της Σωτηρίας, δυναμώνοντας τις προσπάθειες μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα της νεολαίας, ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε νέο και νέα, στην εκδήλωση τιμής για τα 45 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, τη Δευτέρα 28 Ιούλη 2025, στις 20:00, στον χώρο του πρώην εργοστασίου ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός & Αγίας Άννης).