Συνέντευξη Του Νίκου Παπαγεωργίου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Εληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην ιστοσελίδα sputnik

image_pdfimage_print

Η συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Εληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην ιστοσελίδα sputnik και στη δημοσιογράφο Ανδρονίκη Τσατσαρώνη για την κινητοποίηση στις 30 Γενάρη, ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κινητοποίηση που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε, ώστε να μην καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει αυτή τη Συμφωνία με τους Αμερικάνους για την παρουσία και περαιτέρω αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που μια κυβέρνηση φέρνει το θέμα στη Βουλή. Επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουν μία συζήτηση-προπαγάνδα, προκειμένου να κάνουν και τον λαό συνένοχο σε μία επικίνδυνη Συμφωνία που γεννά τρομερούς κινδύνους για την Ελλάδα. Είναι επιβεβλημένο να δοθεί πραγματική μάχη ώστε να ξεκαθαριστεί, ιδιαίτερα στη συνείδηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ότι τίποτα καλό δεν προμηνύεται απ’ αυτή τη Συμφωνία.

Θανάσιμοι οι κίνδυνοι της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

 ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μοναδικός στόχος είναι η εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο, αποκαλύπτει πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ “κάνουν πλάτες” στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συν-διαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών.

Η Συμφωνία δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αξιοποιεί ακόμη και πολιτικές υποδομές (αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια κλπ) για τις εκάστοτε Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α. Τέλος, εντάσσει κι επίσημα πλέον στο πλέγμα των Ευρω-ατλαντικών υποδομών στη χώρα μας, τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν ήδη κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Διαβάζουμε από το πρωί στις ειδήσεις ότι ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να τα βρουν με την Ελλάδα. Δηλαδή, οι δήθεν Σύμμαχοι της χώρας δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Υπάρχει ένα ψευτοδίλημμα που θέτουν, το οποίο λέει ”είτε θα τα βρείτε μεταξύ σας, είτε θα έχουμε νέες εστίες πολέμων”. Όπως λένε, συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή. Από τη μία, η προπαγάνδα θέτει αυτό το δίλημμα και από την άλλη λέει ”πόσο ωραίες είναι οι βάσεις στην Ελλάδα που δίνουν και δουλειά στον κόσμο κλπ”. Σιγά σιγά θα μας πουν ότι οι βάσεις ευνοούν και τον τουρισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η προπαγάνδα, σε κάθε περίπτωση, στρώνει τον δρόμο για εμπλοκή και αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας για τα συμφέροντα άλλων. Πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι ενημερωμένος και υποψιασμένος.

Ο λαός έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία, αλλά κυρίως για να γίνει αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του. Να συντονίσει την πάλη του με άλλους λαούς και άλλα κινήματα της περιοχής, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις ανάμεσά μας. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά είναι και η μοναδική ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα των λαών. Όλες οι κυβερνήσεις πιέζουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα κάτω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να γίνονται εύκολα διαχειρίσιμοι πολίτες. Όσο περισσότερο φοβούνται τις απειλές, τόσο πιο εύκολα εξασφαλίζονται και τα αναγκαία κονδύλια για να πληρώνει η χώρα μας 4 δισ. ευρώ τον χρόνο στο ΝΑΤΟ, και όχι βεβαίως για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά για τις πολεμικές ανάγκες και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Όλοι οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, έχουν γίνει βορά.

Όλοι οι λαοί έχουν συμφέρον από τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, διότι δεν έχουν σκοπό την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Ακόμη κι αυτή η ειρήνη που έχουμε σήμερα, είναι κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο.

 Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

 

Comments are closed.