Γραμματεία Εύβοιας ΠΑΜΕ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

image_pdfimage_print

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου οι εργαζόμενοι και ο λαός στην Εύβοια μετράμε μία ακόμα πληγή. Ο απολογισμός τραγικός, με 8 νεκρούς ανθρώπους και 10δες άλλους καταστραμμένους στην παραλία του Ληλαντίου, στα Ψαχνά, στα Πολιτικά, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Εύβοιας όπως Αρτάκη, Αμφιθέα, Μακρυκάπα κα.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και επαναλαμβανόμενο. Είναι πολλές οι φορές που έχουν καταγραφεί θύματα και καταστροφές τόσο κατά μήκος του Λήλαντα ποταμού όσο και κατά μήκος του Μεσσάπιου ποταμού. Ενδείξεις υπήρχαν και πολύ πρόσφατα.

Μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 30 Δεκέμβρη 2019 είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί του Μανίκα και της Όασις που βρίσκονται στις εκβολές του Λήλαντα, εκεί δηλαδή που τώρα ρήμαξε ο τόπος και υπήρχαν νεκροί. Ορισμένοι έκαναν πρωτοχρονιά έξω από τα σπίτια τους. Την ίδια μέρα τότε, έντονη ανησυχία εκφράζονταν και για περιοχές παράπλευρα του Μεσσάπιου ποταμού όπου τώρα επίσης είχε νεκρούς και καταστροφές.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα γιατί κριτήριο της ανάπτυξής τους είναι τα κέρδη των λίγων και όχι οι ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά και άλλα έργα για την προστασία ή τη βελτίωση της ζωής του λαού μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοια έργα χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη επιλέξιμα.

Ο λαός της περιοχής μας γίνεται έρμαιο των καιρικών φαινομένων που κάθε φορά τα χαρακτηρίζουν ακραία, λες και τα έργα υποδομών χρειάζονται για το ψιλόβροχο. 

Όσο έντονα και να είναι τα καιρικά φαινόμενα, αν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές, αν υπήρχε πρόληψη, τότε σίγουρα οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες.

Μετά τις καταστροφές η εγκατάλειψη συνεχίζεται. Πολλοί είναι οι άστεγοι, άλλοι χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς φαγητό,νερό, ρούχα κτλ. Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και οι πολλοί μετανάστες σε αυτές τις περιοχές, στην πλειοψηφία τους εργάτες γης, που πολλοί έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Απαιτείται εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την επιβίωση του λαού της περιοχής.

 Έκτακτη και άμεση οικονομική βοήθεια σε όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως.

 Εξασφάλιση στέγασης, παροχής νερού, σίτισης, ένδυσης για τους πληγέντες.

 Χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε εργαζόμενους κατεστραμμένων επιχειρήσεων και σε εργάτες γης κατεστραμμένων χωραφιών, αντίστοιχο του εισοδήματός τους, χωρίς προϋποθέσεις έως ότου επιστρέψουν στην εργασία τους.

 Άδειας με αποδοχές σε εργαζόμενους διαμένοντες της περιοχής που επλήγησαν, απαγόρευση απόλυσης, εξασφάλιση της μετάβασης – πρόσβασής τους στην εργασία.

 Καθαρισμός με ευθύνη του κράτους κατοικιών, καταστημάτων, επιχειρήσεων, καλλιεργειών από τη λάσπη.

 Καταγραφή ζημιών σε σπίτια, αυτοκίνητα, μικρομάγαζα, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς. Αποζημίωση των ζημιών σε όλους τους πληγέντες στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Πάγωμα χρεών των πληγέντων όπως σε εφορία, ταμεία, τράπεζες κτλ. Πλήρη διαγραφή δανείων σε κατοικίες που επλήγησαν με σοβαρές ζημιές.

 Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

 Χορήγηση εγγράφων σε μετανάστες που τα έχασαν μέσα στις λάσπες.

 Υλοποίηση απαραίτητων έργων με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να επιβαρυνθεί ο λαός της περιοχής. Για να μην ξαναγίνουμε στο ίδιο έργο θεατές μετά από μερικά χρόνια και ξαναεπικαλεστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 Προσλήψεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας που όσοι αναγκάστηκαν να πάνε διαπίστωσαν τις τεράστιες ελλείψεις. Χρηματοδότηση για υλικά και μέσα.

Καλούμε τα σωματεία της Εύβοιας να συμβάλουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες με κάθε τρόπο. Για συγκέντρωση βοήθεια να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6951211205.

Στο ίδιο τηλέφωνο να απευθύνονται και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν εμπόδια από την εργοδοσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους ή στα ΔΣ των σωματείων.

Comments are closed.