Γρ.Ηρακλείου ΠΑΜΕ:Σύσκεψη των σωματείων και Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό και την υγεία – πρόνοια

0
image_pdfimage_print

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 21 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΕΚΗ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ  30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΛ. ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ 11.00π.μ.

Τα σωματεία μας, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας πρόνοιας και στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση καλούμε στη βάση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, σωματεία, εργαζόμενους, όλο το λαό, σε Συλλαλητήριο, το Σάββατο 30 Νοέμβρη, 11πμ στην Πλατεία Λιονταριών.

Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα και της ΕΕ είναι η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Το νέο Ασφαλιστικό που διαφημίζει η ΝΔ είναι παλιό, γνώριμο και δοκιμασμένο. Το σύστημα των τριών πυλώνων, η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε “ατομική υπόθεση” είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση και οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, να ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στον Καιάδα. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο σύστημα που οικοδομούν, ξέρεις τι θα δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται “επενδυτές” που τα επενδύουν, τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια. Τα γεγονότα χρεοκοπίας τέτοιων εταιρειών, που άφησαν στην ένδεια εκατομμύρια ασφαλισμένους, είναι πολύ πρόσφατα. Όλοι αυτοί το τελευταίο διάστημα πανηγυρίζουν.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο. Από τη στάση της αναμονής έχουν καεί στο χυλό όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ακριβώς με την ίδια λογική διαχειρίζεται η Κυβέρνηση το ζήτημα της Υγείας. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας: την υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της ταλαιπωρίας μας και την οικονομική μας επιβάρυνση για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.

Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας είναι πολύωρες οι αναμονές στα νοσοκομεία και πολύμηνες οι αναμονές για ραντεβού σε γιατρούς και στις λίστες χειρουργείων.

Λόγω των αναμονών αυτών στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για επίσκεψη σε απογευματινά ή σε ιδιωτικά ιατρεία και για συμμετοχή σε εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ ολοένα και αυξάνονται και οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα.

Το μέτωπα της υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορούν όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το τι υγεία θα έχουμε και αν θα μπορούμε να ζήσουμε για να δούμε σύνταξη δεν πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση. Αφορούν την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό.

Πρέπει να παλέψουμε για την ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης που αξιοποιούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη πράξη του έργου που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια.

Για όλους εμάς που είμαστε οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου στην κοινωνία, η κοινωνική ασφάλιση, υγεία φάρμακα, δημόσια δωρεάν υγεία, Σ.Σ.Ε, μεροκάματα, σταθερή εργασία, ανθρώπινα ωράρια εργασίας κ.α, είναι κατακτήσεις που με σκληρούς αγώνες και θυσίες επιτύχαμε για να εξασφαλίσουμε  μια ζωή με αξιοπρέπεια. Για τους επιχειρηματικούς  ομίλους όλα αυτά  είναι βάρος, ενώ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό είναι ταυτόχρονα και πηγή νέων κερδοφορίας, αφού οι περικοπές δεν σώζουν την οικονομία γενικά, όπως ισχυρίζονται, αλλά μόνο το κεφάλαιο.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Παλεύουμε για :

 • Nα επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους.
 • Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
 • Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Αυξήσεις  τώρα  στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Αυξήσεις στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
 • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις.
 • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
 • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
 • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αφίσα για Συλλαλητήριο 30 Νοέμβρη Ηράκλειο.pdf

Share.

Comments are closed.