Για την συνάντηση της ΠΟΛ με τις Εργοδοτικές Ενώσεις για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

image_pdfimage_print

Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που παίρνει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας(ΣΣΕ) στο κλάδο συναντήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΠΟΛ με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΠΟΞ, ΕΣΕΕ). Η ΓΣΕΕΒΕ δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση.

Στην συνάντηση θέσαμε επιτακτικά την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και όλα τα ζητήματα, μισθολογικά και εργασιακά (ωράριο, προστασία της μητρότητας, επαγγελματική κατοχύρωση, υγιεινή και ασφάλεια, κ.α.). Ζητήσαμε την υπογραφή του σχεδίου ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί η ΠΟΛ.

Ο ΣΕΒ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο σχέδιο της ΣΣΕ της ΠΟΛ. Με πρόσχημα ότι δεν έχει τα ακριβή στοιχεία της οικονομίας(!!), ώστε να έχει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα της ΣΣΕ. Ο ΣΕΒ δήλωσε την βούλησή του η νέα σύμβαση να περιοριστεί μόνο στο μισθολογικό. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να απαλλαγεί από μια σειρά κατακτήσεις του κλάδου των προηγούμενων χρόνων, όπως την κατοχύρωση της ειδικότητας τους λογιστή και του βοηθού λογιστή αλλά και ζητήματα κατοχύρωσης των νέων ειδικοτήτων του κλάδου, της τήρησης του 8ωρου (που σε πολλούς εργασιακούς χώρους έχει μετατραπεί σε 10ωρο λόγο της ύπαρξης ενός του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα).

Η ΕΣΕΕ (μεγαλέμποροι) συντάχθηκε με την άποψη του ΣΕΒ.

Η ΠΟΞ (μεγαλοξενοδόχοι) αρνήθηκε την υπογραφή σύμβασης για τους λογιστές που δουλεύουν στα ξενοδοχεία, και οχυρώνονται πίσω από την ύπαρξη της κλαδικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ζητήσαμε νέα συνάντηση ώστε ο ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί του συνόλου του σχεδίου ΣΣΕ της ΠΟΛ. Η νέα συνάντηση θα γίνει περίπου στις 10 Ιανουαρίου.

Συνάδελφοι, το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ δεν πρέπει να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους μια αίθουσας και στις συζητήσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ και των εκπροσώπων των εργοδοτών. Χρειάζεται να γίνει αντικείμενο πάλης των  εργαζομένων του κλάδου σε μεγάλους άλλα και μικρότερους χώρους εργασίας, να συσπειρωθούν οι συνάδελφοι γύρω από το σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ, να παλέψουν για την επιβολή του μέσα στους χώρους  και να αναγκάσουν τους εργοδοτικούς φορείς να το δεχτούν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΠΟΛ έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Καταρτίσαμε σύγχρονο σχέδιο ΣΣΕ. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συναντήσεων με τους εργοδοτικούς φορείς και με μεμονωμένους εργοδότες με θέμα την υπογραφή ΣΣΕ. Οργανώσαμε στάση εργασίας κατά την πρώτη συνάντησή με τους εργοδοτικούς φορείς με αντίστοιχη κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΒ. Η ΠΟΛ Θα πάρει το επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μάχης.

 Για αυτό καλούμε τα σωματεία-μέλη της ΠΟΛ να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Να οργανώσουν την πίεση προς του εργοδότες από τα κάτω με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλείας. Με γενικές συνελεύσεις ώστε το σχέδιο ΣΣΕ να γίνει γνωστό στο σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι παλέψουν για την ΣΣΕ, τόσο περισσότερες είναι και οι δυνατότητες της ΠΟΛ για την υπογραφή ΣΣΕ.

Περαιτέρω ενίσχυση σε αυτή την μάχη θα δώσει

η επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοεμβρίου

και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου.

Comments are closed.