Για επενδυτικό νόμο και πτώχευση

Δημοσιεύτηκε στις

Νέα προκλητική ρύθμιση εις βάρος των εργαζόμενων προβλέπει ο επενδυτικός νόμος καθώς προσφέρει αέρα κοπανιστό στους εργαζόμενους από επιχειρήσεις που πτωχεύουν.

 Με τους νόμους 3984/11 και 4055/12 καταργήθηκε ουσιαστικά το προνόμιο των εργατικών αξιώσεων στην πτωχευτική περιουσία της επιχείρησης που εργάζονταν, αφού αναβαθμίστηκε η κατάταξη των απαιτήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών στην ίδια τάξη με τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

 Έτσι, καθιερώθηκε η σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών με τις απαιτήσεις των εργαζομένων στη 2η θέση κατάταξης του πίνακα πλειστηριασμού ενώ πριν κατατάσσονταν στην 5η θέση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ελάχιστα ποσά από τα οφειλόμενα.

 Με τη διάταξη της παρ.2 τους άρθρου 33 που μπήκε σε εφαρμογή από την αρχή του μήνα αναβαθμίζεται η θέση του Δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του από φόρους προστιθέμενης αξίας από την 5η θέση του πίνακα κατάταξης στη 2η θέση με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται στο εξής οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κανένα ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Δηλαδή ουσιαστικά καταργείται κάθε προνόμιο στις απαιτήσεις των εργαζομένων που ίσχυε επί πολλά χρόνια. Είναι βέβαιο ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ευρώ.

 Να ενημερωθούν τα σωματεία, οι εργαζόμενοι, να γίνει θέμα σε επιχειρήσεις που κλείνουν, σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν! Θα πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σαν στυμμένες λεμονόκουπες χωρίς καμία προστασία για αυτούς και τις οικογένειες τους.

 Να πάρουν πίσω την προκλητική και άδικη ρύθμιση.

Να μην πτωχεύσουν οι εργαζόμενοι.

  Το Γραφείο Τύπου

Περισσότερα

Σε Λευκάδα και Ζάκυνθο Το θέατρο από εργάτες για εργάτες

Το Σάββατο 6 Ιουνίου το «Θέατρο από Εργάτες για Εργάτες» στήνει τη σκηνή του...

Μήνυμα του ΠΑΜΕ προς το 14ο Εθνικό Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Βιετνάμ (VGCL)

Αγαπητοί σύντροφοι, Το ΠΑΜΕ, εκ μέρους των συνδικάτων της Ελλάδας, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην...

Το Σάββατο 30 Μαΐου η παιδική εκπομπή του ΠΑΜΕ Αγριόχηνες συμμετέχει στο αφιέρωμα για τον Γιάννη Ρίτσο

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ Συμμετέχει στο αφιέρωμα που πραγματοποιεί ο ραδιοφωνικός σταθμός...