Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου : Στην αντιασφαλιστική επίθεση απαντάμε με απεργία !

image_pdfimage_print

Το Διοικητικό συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου στη συνεδρίαση του, την Δευτέρα 13/1/2020, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη απεργίας για την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, στοχεύει στο παραπέρα τσάκισμα και το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, την παράδοση του σε ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες.

Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος αποτελεί την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δηλαδή όχι μόνο διατηρεί τον νόμο Κατρούγκαλου  αλλά τον προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και το νόμο-λαιμητόμο ως νόμο-σωτηρία.

Με αυτό το νόμο:

  • Επιχειρούν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δις ευρώ!
  • Να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο Νόμος Κατρούγκαλου και να μην βγαίνει κανείς νωρίτερα.
  • Να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
  • Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δε χαριστήκανε, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς πραγματικά αγώνες των εργαζομένων. Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, κατακτήθηκε ως εξασφάλιση της προστασίας και της κάλυψης των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να περάσει στα χέρια του μετατρέποντας την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω από τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις το Διοικητικό συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου καλεί τα σωματεία – μέλη του να προχωρήσουν σε συσκέψεις και αποφάσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα και κυρίως να βρεθούν στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων , εκεί που το 8ωρο ασφαλίζεται για 4ωρο , εκεί που οι εργαζόμενοι ένα βήμα πριν τη σύνταξη τελικά θα την πάρουν στα 67 και αν, εκεί που πολλοί συνάδελφοι ακόμα και σήμερα δουλεύουν ανασφάλιστοι.

 Αγωνιζόμαστε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

Από τη Διοίκηση

 

Comments are closed.