Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου : Πρωτομαγιά 2021 – Απεργία 6 Μάη 10.30 π.μ. στη πλατεία Σολωμού

0
image_pdfimage_print

  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 στις 10:30πμ στη Πλατεία Σολωμού

Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες,

H Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών, στο Σικάγο, στην Καισαριανή, σε χιλιάδες τόπους μαρτυρίου, όπου Γης, μας δείχνει το δρόμο. 

  Ιδιαίτερα σήμερα, που 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη  πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το καταργήσει. Φέρνει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών.

   Αυτή η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργάτες όλου του κόσμου που σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της νέας κρίσης που βαθαίνει, της πανδημίας που αφήνει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς, αλλά και την ένταση και  προετοιμασία νέων πολεμικών συγκρούσεων.

     Μια πρωτομαγιά που  βρίσκει χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και σε κλάδους που εξαρτώνται από τον τουρισμό (μεταφορές, οικοδομή κ,ά) να βιώνουν την ανασφάλεια, την ανεργία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν γνωρίζουν αν και πότε θα δουλέψουν και με τι όρους.

Με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκουν, οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδειας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, θέλουν συνδικάτα απλούς παραστάτες στην παρέλαση των αντιλαϊκών νόμων που ξηλώνουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Γι’ αυτό και φέρνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Θέλουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο. Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία.

Μοναδικό μας όπλο απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα είναι η οργάνωσή μας, ο αγώνας, η Αλληλεγγύη. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του. Όλοι μαζί, με μπροστάρηδες τα συνδικάτα μας μπορούμε να χτίσουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”.

Έχεις πείρα! Αξιοποίησέ την!  Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου την πανδημία, είναι χαρακτηριστικό για το τι σημαίνει να μπαίνει η ζωή και τα δικαιώματα μας στο ζύγι του «κόστους – οφέλους». Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τους εργαζόμενους και το λαό μας  απροστάτευτους, δεν πήρε κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος, την ίδια στιγμή, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η αιτία που οδηγεί τους λαούς και την εργατική τάξη όλου του κόσμου στο θάνατο από μια πανδημία, στη φτώχεια και την ανεργία είναι ίδια με αυτή που τους βάζει να σκοτώνονται στους πολέμους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερη πίτα από τις αγορές και τον ενεργειακό πλούτο.  

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, σε όλους αυτούς που σήμερα αγωνιούν και προβληματίζονται, στη νεολαία, σε όλους τους μαζικούς φορείς της Ζακύνθου που συναντηθήκαμε σε αγώνες και διεκδικήσεις. Απευθύνουμε κάλεσμα στους φτωχούς αγρότες, τους βιοπαλαιστές της πόλης, για να δώσουμε από κοινού ένα μεγάλο αγώνα για όλα όσα έχουμε ανάγκη και μας τα στερούν, για την προστασία των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας, του εισοδήματός μας.

Το ΕΚΖ, τα σωματεία του, και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα περισσότεροι. 

Θα σπάσουμε στην πράξη την τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοτών, την προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων, συνολικά της λαϊκής αντίδρασης, των αγώνων του λαού μας. Με τη στάση και δράση μας θα απαιτήσουμε την αχρήστευση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών. Τι νομίζουν δηλαδή σήμερα; Ότι αυτοί θα ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν;

Καλούμε όλα τα σωματεία του νησιού, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου. Συντασσόμενοι πλήρως με το Υπουργείο εργασίας αρνήθηκαν επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα!

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μέτρα για την προστασία όλου του λαού και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Άμεση διάθεση όλων των ασφαλών εμβολίων.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Να πληρώσουν και το χρέος. Δεν τα δημιουργήσαμε εμείς! Όχι στο 10ωρο, σταθερή δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
  • Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί νόμοι και οι μηχανισμοί καταστολής,
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία σκέψη για πυρηνικά στον Άραξο, να φύγουν οι Νατοϊκοί από τις βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας.

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30ΠΜ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Share.

Comments are closed.