Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου : Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακούς εργαζόμενους

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται έξω από το ταμείο ανεργίας λόγω των προϋποθέσεων που μπαίνουν για την εποχικότητα σε εταιρείες που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Οι εποχικά εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα ζουν στην κυριολεξία σε μεσαιωνικές συνθήκες. Παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα επιδόματα πείνας (όσοι τα πήραν) που μοίρασε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν έφτασαν φυσικά ούτε για τα απολύτως απαραίτητα καθώς οι υποχρεώσεις “τρέχουν” κανονικά σα να μη συμβαίνει τίποτα (ενοίκια, λογαριασμοί, φόροι κλπ).

Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα. Σε εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου και τουριστικών επιχειρήσεων  που δούλεψαν το πολύ 3 μήνες και ενώ φέτος εκδόθηκε σχετική διάταξη που προβλέπει την χορήγηση του ταμείου ανεργίας σε εργαζόμενους που συμπλήρωσαν μόλις 50 ένσημα, ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγησή του.

Η αιτιολογία είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες 12μηνης λειτουργίας φέτος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας.

   Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο.

Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

    Φέτος δούλεψαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αφού στο όνομα του “ανοίγματος” του Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα.

Αυτά φυσικά η κυβέρνηση τα έκανε γαργάρα στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών. Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη και προσφάτως στην απαγόρευση και την καταστολή των συγκεντρώσεων και ας τηρούνται αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά μας χτίσαμε το λεγόμενο θαύμα του Τουρισμού από το οποίο τελικά τίποτα δεν κερδίσαμε. Αντ’ αυτού είδαμε τους μεγάλους επιχειρηματίες να βγάζουν αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας, ξεζουμίζοντάς μας για ένα ξεροκόμματο. Οι εργαζόμενοι στον αντίποδα, όσοι ήμασταν τυχεροί και δουλέψαμε φέτος, είδαμε με πρόφαση τον ιό να παίρνονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας. Απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση λόγω του πολύ μειωμένου προσωπικού είναι ορισμένα από αυτά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τον Ιούνη, σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου, υπήρχαν βάρδιες που τις κάλυπταν ένας ή δύο εργαζόμενοι που έτρεχαν για τα πάντα. Αλλά και μετά που αυξήθηκε η κίνηση οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες.

Γίνεται πλέον πιο καθαρό ότι και την ανάπτυξη και τη κρίση την πληρώνουμε εμείς. Έγινε ακόμη πιο καθαρό πως το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των κερδών των ομίλων στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών.

 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ:

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
  • ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕΖΟΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
  • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ
  • ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΕΝΟΙΚΙΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ.

Comments are closed.