Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 30/8 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας μεταξύ της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπων της εργοδοσίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης « MarbellaElix », τέθηκε επιτακτικά από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου το αίτημα της επαναπρόσληψης του απολυμένου εργαζόμενου συναδέλφου ( που είχε εξαγγελθεί προ ολίγων ημερών ).
Οι εκπρόσωποι της « MarbellaElix » ζήτησαν προθεσμία επανεξέτασης της πρότασης του Εργατικού Κέντρου μέχρι τη Δευτέρα 2/9. Μετά από πολύωρη αναμονή η εργοδοσία απέδειξε για ακόμη μια φορά την αναλγησία της απατώντας αρνητικά στο αίτημα για επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Ένα αίτημα που ήταν επιθυμία και του ίδιου, ο οποίος ήταν στη συνάντηση και προς τιμήν του αρνήθηκε την πρόταση της εργοδοσίας να πληρωθεί τους μισθούς δύο μηνών χωρίς να εργάζεται, που στην ουσία αποτελεί προσπάθεια εξαγοράς.Το αίτημα για επαναπρόσληψη στήριξε μεγάλη μερίδα των συναδέλφων του απολυμένου εργαζόμενου, προχωρώντας για αυτό το λόγο σε 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28/8.
Κάτω από την πίεση της αντίδρασης των εργαζομένων και της ανάδειξης του ζητήματος από το Εργατικό Κέντρο, η εργοδοσία προχώρησε σε αυτή την πρόταση – « ελιγμό », για να κατευνάσει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα της επαναπρόσληψης του συναδέλφου.
Η αναλγησία της εργοδοσίας και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι καταφανής. Καταρχάς,σχετικά με το περιστατικό, όπως αναφέρεται και στο γραπτό υπόμνημα που υπέβαλε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, η σκληρότητα προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έλαβε υπόψη ούτε τα περιστατικά bullying που είχαν προηγηθεί της εκδήλωσης του συμβάντος το οποίο οδήγησε στην απόλυση και από το γεγονός ότι παρεμβαίνει και διευθετεί ζητήματα διαπροσωπικής φύσεως μεταξύ των εργαζομένων με έναν αφοριστικό τρόπο ( χωρίς έρευνα των βαθύτερων αιτιών – προϋπαρχουσών συνθηκών, χωρίς ούτε καν μια απλή σύσταση ή επίπληξη ), ενισχύοντας και σπέρνοντας τη διχόνοια μεταξύ των εργαζομένων ( επισημαίνεται ότι το συμβάν που οδήγησε στην απόλυση έλαβε χώρα εκτός του ξενοδοχείου και όχι σε ώρα εργασίας ). Κατά δεύτερον και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα πόστα, η αναλγησία φαίνεται αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες εργασίας. Οι οποίες μπορεί να φαντάζουν καλές ή συγκριτικά με άλλους χώρους « σχετικά καλές » αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανθρώπινες. Εκτός αν η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης θέλει να μας πει ότι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζονται για όλους τους κλάδους, και ιδιαίτερα για τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν ισχύουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Οι κοριοί στους χώρους διαμονής των εργαζομένων, η απουσία μόνιμα και σταθερά, καθημερινά, εντός του ξενοδοχείου γιατρού εργασίας που αναγκάζει τους συναδέλφους να αναζητούν μόνοι τους ( ατομική ευθύνη )τρόπους πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη( ακόμη και τα τεστ covid τα πλήρωναν από την τσέπη τους ), οι μισθοί που στην πλειοψηφία είναι οριακά ίσοι με το κόστος μιας κλίνης του ξενοδοχείου, καθώς πρόκειται για πολυτελές ξενοδοχείο, ο ρυθμός εργασίας που είναι βαθιά πιεστικός και εντατικός ( εντατικοποίηση που όλες οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ως κανονικότητα λες και τα κέρδη τους τα μοιράζονται με τους εργαζόμενους ), τα ανύπαρκτα διαλείμματα, οι απλήρωτες υπερωρίες είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι και στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Άλλωστε η αλληλέγγυα στάση τους στο συνάδελφο και η αντίδρασή τους αποδεικνύουν προφανώς και μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που υπάρχει.
Αυτή η δυσαρέσκεια είναι που πρέπει να συναντηθεί με την αγωνιστικότητα, μέσα από την οργάνωση στο κλαδικό σωματείο του επισιτισμού – τουρισμού του Νομού μας. Μέσα από εκεί να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες και σύγχρονες συνθήκες εργασίας, να παλέψουμε για την κάλυψη όλων των αναγκών μας, για το σύνολο της ζωής που μας αρμόζει τον 21ο αιώνα!
Οργανωνόμαστε στο σωματείο και διεκδικούμε :
- Καμία απόλυση και αποδυνάμωση του προσωπικού
- Εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( ΣΣΕ ) – διασφάλιση μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των
όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων .
- 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
- Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.