Εργατικό Κέντρο Σάμου για την πυρκαγιά στο «BLUE CARRIER 2» : Η ασφάλεια στη θάλασσα δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους

Δημοσιεύτηκε στις

Δελτίο Τύπου για την πυρκαγιά στο «BLUE CARRIER 2»

Η ασφάλεια στη θάλασσα δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο RO/RO πλοίο «BLUE CARRIER 2», ανοιχτά της Μυκόνου, μια μέρα πριν την μαύρη επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» που έγινε στις 26/9/2000, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου εκφράζει την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες, σε όλους όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πυρκαγιά, στους επαγγελματίες που έπαθαν ζημιά από την καταστροφή.

Απαιτεί να διερευνηθούν άμεσα, σε βάθος και χωρίς καμία συγκάλυψη τα αίτια της φωτιάς, τα μέτρα πυρασφάλειας, η κατάσταση και η συντήρηση του πλοίου, αν τελικά υπήρχε ασφάλεια για την εκτέλεση του δρομολογίου, καθώς και οι συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών, μια και όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια εργαζομένων, επιβατών και εμπορευμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχει επανειλημμένα αναδείξει τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, διεκδικεί σύγχρονα και ασφαλή πλοία, αύξηση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συχνές και φθηνές συγκοινωνίες για ταξιδιώτες και μεταφορές εμπορευμάτων.

Δεν μπορεί η ασφάλεια των επιβατών και των ναυτεργατών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ασφάλεια στη θάλασσα και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να αντιμετωπίζονται με βάση το αν «βγαίνει» ή όχι το κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Να θεωρούνται κόστος και να μπαίνουν απέναντι στην κερδοφορία των εφοπλιστών.

Παράλληλα ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, όλων όσοι υπέστησαν ζημιές στα οχήματα, τα εμπορεύματά και τα υπάρχοντά τους που μεταφέρονταν. Δεν μπορεί άνθρωποι που βιοπορίζονται από τη δουλειά τους να αφεθούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της καταστροφής ή να περιμένουν χρόνια για να αποζημιωθούν.

Απαιτούμε:

  • Πλήρη διερεύνηση των αιτιών και όλων των συνθηκών της πυρκαγιάς
  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και όσους υπέστησαν ζημιά, με ευθύνη του κράτους και της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • Έλεγχο όλων των μέτρων ασφαλείας και της αξιοπλοΐας του πλοίου.
  • Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους ναυτεργάτες
  • Σύγχρονα και ασφαλή πλοία και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να υπηρετούν τις ανάγκες των νησιωτών και του λαού.
  • Φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων μεταφοράς εμπορευμάτων.

Περισσότερα

Συνδικάτο Τύπου Χάρτου – Ανεπιθύμητος ο μακελάρης Ρούμπιο, να μην πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα

Ανεπιθύμητος ο μακελάρης Ρούμπιο, να μην πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα Συνάδελφοι – ισσες Την...

Σωματείο εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ! Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη για τη νέα συλλογική σύμβαση

ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ για τη  ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ...