Εργατικό Κέντρο Σάμου: Ψήφισμα γενικής συνέλευσης. Υπερασπιζόμαστε το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος»

Δημοσιεύτηκε στις

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Υπερασπιζόμαστε το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» και  όλα τα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά

Οι Αντιπρόσωποι της ετήσιας Γ.Σ. του Ε.Κ.Σ καταγγέλλουμε και απαιτούμε να απορριφθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, κλείνει τα 2 (ΨΝΑ, ΨΝΘ) από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία- για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών – και όλους τους εγκεκριμένους φορείς απεξάρτησης, επιταχύνει την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και υποτάσσει τις ανάγκες των εξαρτημένων και των ψυχικά ασθενών στον κόφτη του «κόστους – οφέλους».

Συγχωνεύει δομές πρόληψης, θεραπείας υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων, και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών για «λειτουργικούς και μη χρήστες» και για «υγιή κι επιβλαβή χρήση», που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου «Φάρος» (ένα από τα 75 σε όλη την Ελλάδα) από το 2000 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στα νησιά μας (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι)  που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και  έχει  υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.). Αποτελεί   μία κομβική υπηρεσία για το τόπο και τους ανθρώπους του.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εκπόνησε εκπαιδευτικά προγράμματα για την εξάρτηση από ουσίες και κάθε εξαρτητική συμπεριφορά (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια κ.α.), για την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, αλλά και κάθε ψυχοκοινωνικού φαινομένου που εμποδίζει ένα εκπαιδευτικό έργο με ουσία.

Στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» διαφαίνεται  το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης:

Συγκεκριμένα, καταργείται  το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε  στο   νόμο 4139 του  2013, νόμος  με τον οποίο εξασφαλίζονται μέχρι τώρα:

Α) Η  ύπαρξη και η  λειτουργία των Κέντρων  Πρόληψης,  καθώς προβλέπεται  η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους  από το Κράτος,  μέσω των  δύο ονομασμένων πηγών, (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών).

Β)  Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, καθώς  και  ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους.

   Καταργείται επίσης  το άρθρο 60, παράγραφος  4, του νόμου 4139, σύμφωνα με  το οποίο  τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους  εγκεκριμένους φορείς  πρόληψης.

Συνέπεια αυτών είναι ότι τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα,  στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση   μέχρι το 2027,  η οποία λήγει αυτοδίκαια  χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027  δεν υπάρχει  καμία δημόσια  χρηματοδότηση. Η πρόληψη μετά το 2027, πρακτικά, θα υλοποιείται αποσπασματικά, ευκαιριακά, κατακερματισμένα από “εργολάβους” προγραμμάτων πρόληψης με αξιοποίηση αντίστοιχων ιδιωτών, ΜΚΟ, ευρωπαϊκά προγράμματα, Εκκλησία κα.

Το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν, τονίζοντας ότι πρέπει να  ενταθεί η διεκδίκηση για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά των κέντρων πρόληψης και ψυχικής υγείας και ειδικά του «Φάρου» στο νομό μας, απαιτεί:

  • Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
  • Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος», τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.
  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.
  • Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
  • Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των κέντρων και προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σάμου με το απαραίτητο προσωπικό
  • Να μονιμοποιηθούν τώρα οι δύο ψυχίατροι πού υπηρετούν και το επόμενο διάστημα λήγει η σύμβαση τους και το πρόγραμμα που έχουν προσληφθεί.
  • Να προσληφθούν άμεσα παιδοψυχίατροι.

 

 

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...