Εργατικό Κέντρο Σάμου : Δύο σκέψεις με αφορμή το σχόλιο για δήθεν «αντιφάσεις» στη θέση του Ε.Κ.Σ. για το προσφυγικό

0

Την Παρασκευή 19 Οκτώβρη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «aigaioblog», ένα ανυπόγραφο σχόλιο που «ανακάλυψε» δήθεν αντιφάσεις στη θέση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το προσφυγικό, που προκαλεί προβληματισμό για το ποια η σκοπιμότητά του.

Φαίνεται ότι ορισμένοι στριμώχτηκαν από τη θέση του Εργατικού Κέντρου Σάμου να κλείσει το hotshot, να μην δημιουργηθεί νέο στο νησί και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η θέση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, την οποία εκφράζω ως πρόεδρός του σε όλες μου τις τοποθετήσεις, ομιλίες κλπ είναι ξεκάθαρη, σταθερή και ίδια από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι προσφυγικές ροές στο νησί και τη χώρα κι έχει σαν αφετηρία τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, τάσσεται ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που γεννά φτώχια, πολέμους, ξενιτιά. Έχει σαν κριτήριο τα συμφέροντα προσφύγων και μεταναστών.

Για την προσφυγιά και τη μετανάστευση φταίει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις από ΝΑΤΟ – Ε.Ε. – ΗΠΑ και άλλα κράτη, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Πρόσφυγες και μετανάστες για να σωθούν από τον πόλεμο, τη φτώχια και τη δυστυχία που υπάρχει στις χώρες τους έρχονται εδώ μετά από πολλές κακουχίες. Ο διπλός εγκλωβισμός τους στο νησί και τη χώρα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Τουρκίας, του Δουβλίνο, της Σέγκεν. Δεν πρέπει να ζουν σαν να είναι εγκαταλειμμένα ζώα. Αξίζουν μια αξιοπρεπή ζωή. Το hotspot έχει χωρητικότητα 600-700 περίπου άτομα, ενώ μένουν 4.500 με 5.000 άνθρωποι. Απ αυτούς το 23% είναι γυναίκες, το 28% παιδιά εκ των οποίων το 70% είναι κάτω των 12 ετών. Μόλις 4 στους 1000 (το 0,4%) επιθυμεί να μείνει στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να φύγει από τη χώρα μας και να πάει σε άλλες χώρες.

Η αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους εκφράζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι περιγράφτηκαν αναλυτικά στην ομιλία της συγκέντρωσης στις 17 Οκτώβρη, αλλά και σε δεκάδες ανακοινώσεις του Ε.Κ.Σ. όλα αυτά τα χρόνια.

Εκφράζεται με το αυταπόδεικτο, δηλαδή να μην τους αφήσουμε να πεθάνουν από πείνα και κρύο, διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης, πράγμα που κάναμε μαζί και με άλλους φορείς του ταξικού κινήματος, από τις προσφορές του λαού, σωματείων, φορέων, συλλόγων και σχολείων του νησιού και όλης της Ελλάδας.

Η αντιιμπεριαλιστική πάλη για να σταματήσουν οι αιτίες που οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι σημαντική έκφραση αλληλεγγύης, την οποία προσπαθούμε να δυναμώσει.

Η υιοθέτηση κι υπεράσπιση αιτημάτων που έχουν οι ίδιοι, τα οποία έχουν γεννηθεί μέσα από τις ανάγκες τους, όπως αυτό της «ελευθερίας»freedom» όπως φώναζαν οι ίδιοι και προχθές στη συγκέντρωση) ή αλλιώς «απεγκλωβισμός από το νησί και τη χώρα και μετάβασή τους με ευθύνη του κράτους, με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν», όπως το διατυπώνουμε εμείς, που σημαίνει κλείσιμο του hotspot και ανυπακοή στις αποφάσεις και συμφωνίες της Ε.Ε., είναι ένα άλλο.

Και τέλος είναι προφανώς αυτονόητη έκφραση αλληλεγγύης ότι για όσο καιρό το πρόβλημα δεν λύνεται προς το συμφέρον τόσο αυτών των ανθρώπων όσο και όλης της εργατικής τάξης και του λαού, τότε πρέπει να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, είτε στο νησί μας είτε όπου και αν βρίσκονται: να έχουν αξιοπρεπή σίτιση, στέγαση, ιατρική περίθαλψη. Τα παιδιά να απολαμβάνουν το αγαθό της μόρφωσης, όπως και τα δικά μας παιδιά και όλα αυτά μακριά από ΜΚΟ, αλλά με κρατική ευθύνη.

Αυτό ναι! Σημαίνει ανοιχτή αγκαλιά, ανοιχτό σχολείο. Σημαίνει υπερασπίζομαι κάθε ξεριζωμένο που είναι κομμάτι της τάξης μας. Σημαίνει ότι Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι θα παλέψουν γιατί έχουν κοινή ρίζα και λύση τα προβλήματά τους. Γιατί έτσι εκφράζεται έμπρακτα η φιλία των λαών.

Γιατί αυτό πρέπει να κάνει ο καθένας μας αν θέλει να λέγεται άνθρωπος και όχι να υπεκφεύγει κυνηγώντας «ανεμόμυλους», αφού τελικά δεν είναι σαφές από το δημοσίευμα εσείς τι προτείνετε… να παραμείνουν εγκλωβισμένοι ή όχι; Να υπάρχουν hotspot ή να κλείσουν;

Εμείς μιλάμε καθαρά και σταράτα.

Αν αυτά είναι «αντιφάσεις» ….ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του!

Βάσω Βρυνιώτη

Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.