Δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΣ – Οι δράσεις του επόμενου διαστήματος
Συνεδρίασε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου σε συνθήκες ιδιαίτερα οξυμένες λόγω της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των συνολικότερων εξελίξεων στο νησί μας.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με ένα ρεπό την εβδομάδα ή χωρίς ρεπό με επταήμερη εργασία, με σχέσεις εργασία – λάστιχο. Δεν παύουν φαινόμενα απληρωσιάς, η κοροϊδία με την ψηφιακή κάρτα, εταιρείες κλείνουν και μένουν οι εργαζόμενοι ξεκρέμαστοι, φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού και τρομοκρατίας, και φυσικά οι χαμηλοί μισθοί, το κλέψιμο της προϋπηρεσίας, των επιδομάτων, η δυσκολία των εργαζομένων να αντεπεξέλθουν στα οικογενειακά έξοδα της χρονιάς.
Παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες για την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, γιατροί εργασίας δεν υπάρχουν στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η έλλειψη φροντίδας για τα παιδιά των εργαζομένων που δουλεύουν στις παραπάνω συνθήκες με τα σχολεία κλειστά και την ιδιωτικοποίηση του δημιουργικού χρόνου του παιδιού να γίνεται καθεστώς. Κατασκηνώσεις και ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) δεν προσφέρονται από το κράτος. Και άλλη επιβάρυνση λοιπόν για τον εργαζόμενο γονιό.
Στη συνολικότερη κατάσταση προστίθενται τα εξής: Οι τραγικές ελλείψεις στην υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη στα νησιά, σε νοσοκομείο και υπόλοιπες δομές υγείας. Με αφορμή τη χρόνια αυτή μάστιγα του νησιού αποφασίσαμε να στηρίξουμε το κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου για συλλογή υπογραφών και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν στο παρακάτω link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeb1JL4cfo36m_pJ6QTOw8fwf3I4kuN0f5FYbpxtVpSywE9w/viewform?pli=1
Υποστηρίζουμε, επίσης, τα δίκαια αιτήματα των αγροτών όπως εκφράζονται μέσα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο για τη λήψη μέτρων από το κράτος αντιμετώπισης της εκρηκτικής κατάστασης με τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν τη σοδειά τους και έρχεται να προστεθεί στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον πρωτογενή τομέα. Για πολλούς μάλιστα εργαζόμενους αποτελεί σημαντική ενίσχυση των εσόδων τους η καλλιέργεια της γης, γεγονός που μας κάνει συμπαραστάτες στον αγώνα τους.
Τέλος, δηλώνουμε αρωγοί στον αγώνα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών αλλά και των συλλόγων γονέων μπροστά στις εξελίξεις υποβάθμισης δημοτικών σχολείων στο νησί όπως στα Κοντακαίικα, Κοκκάρι και τον κίνδυνο να κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησί μας και πανελλαδικά (πυροπροστασία, εργατικά ατυχήματα, υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες θανάτου κλπ) προχωράμε σε:
1/ Παλλαϊκό – πανσαμιακό συλλαλητήριο την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη και ώρα 19.00 για την ίδια μας τη ζωή. Καλούμε σωματεία και φορείς να συνεδριάσουν και να συμμετέχουν. Αντλούμε δύναμη από τις αποφάσεις σωματείων και φορέων για το πανελλαδικό δυναμικό συλλαλητήριο στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 5 του μήνα.
2/ Διοργάνωση Εργατικού Φεστιβάλ στα μέσα Σεπτέμβρη σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί.
