Πέμπτη, 19 Μαΐου

Εργατικό Κέντρο Πειραιά : Όλοι στη συγκέντρωση 13 Γενάρη στο Υπ. Υγείας στις 5μ.μ.

0

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει σπάζοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο. Καθημερινά χάνουν την μάχη με τον ιό δεκάδες άνθρωποι στη χώρα και τα νοσοκομεία κατακλύζονται με ασθενείς covid μέσα και έξω από τις ΜΕΘ. Ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άλλοι μη covid ασθενείς περιμένουν βδομάδες για ένα χειρουργείο, μια εξέταση ή την «προγραμματισμένη» θεραπεία τους.

Η εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας  χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσή της πρέπει να βρει εμπόδιο την οργανωμένη εργατική λαϊκή παρέμβαση και πάλη για την υγεία του λαού.

Μετά από δύο χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα επί της ουσίας μέτρο προστασίας στους εργασιακούς μας χώρους. Με πρωτόκολλα λάστιχο. Σε σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα, σε ναυτιλιακές, σε καράβια, στους προβλήτες του λιμανιού, σε επισιτιστικά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές φορές ο ένας δίπλα στον άλλο είτε με συμπτώματα, είτε αν είμαστε επαφή με κάποιο κρούσμα γιατί αυτό επιβάλει η εργοδοσία. Κανένα μέτρο για την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς που αναγκαζόμαστε ακόμα και σήμερα να στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες για να πάμε στη δουλειά μας όπως γίνεται ιδιαίτερα κάθε πρωί στον ηλεκτρικό του Πειραιά και τα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ από και προς αυτόν. Τα παιδιά μας πάνε σε σχολεία που πρέπει να νοσήσει πάνω από το 50% της τάξης τους για να παρθούν μέτρα. Προβάλουν ως μόνη λύση την «ατομική ευθύνη» που μας κοστίζει πανάκριβα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για άλλη μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που άφησαν ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού σε Κρατικό, Τζάνειο, Μεταξά. Υποστελεχωμένες τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Κ.Υ. και ΤΟ.Μ.Υ.)σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα, Νίκαια-Ρέντη, Πειραιά, Κορυδαλλό. Μπουκώνοντας με πακτωλό χρημάτων τους μεγαλοκλινικάρχες αντί να επιτάσσει χωρίς αντίτιμο ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια.

Είναι κοροϊδια το «πλαφόν» των 47€ που έβαλε η κυβέρνηση για τα μοριακά τεστ. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τεράστια φορολογία κάθε χρόνο για να πρέπει πάλι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για κάτι που πρέπει να μας δοθεί δωρεάν. Οι μισθοί πείνας που παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Πόσο δε όταν καλούμαστε να πληρώνουμε μάσκες, rapid και μοριακά τεστ για μας και τα παιδιά μας, ενώ αυτά έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τη νεολαία του Πειραιά να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση. Τα σωματεία να είναι σε επαγρύπνηση και με άμεσο τρόπο να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Οι συνάδελφοι ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στον εργασιακό μας χώρο. Κανένας μόνος του! Υπάρχει ελπίδα και αποτέλεσμα όταν η δικαιολογημένη αγανάκτηση που έχουμε, μετατραπεί σε οργανωμένη  δράση και απάντηση στην κατεύθυνση διεκδίκησης και οργάνωση της πάλης. ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 5.00 το απόγευμα, διεκδικώντας:

 1. Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
 2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνιλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
 • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
 • Με τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των πλοίων, των γραφείων και των αποθηκών.
 • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
 • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
 • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
 1. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους με τον απαραίτητο προεμβολιαστικό έλεγχο. Ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”. Το εμβόλιο να αξιοποιηθεί ως όπλο ενάντια στην πανδημία και όχι ως μέσο επιβολής, εκβιασμού, τρομοκρατίας διαχωρισμού και ξηλώματος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των υγειονομικών και της εργατικής τάξης συνολικά.
 2. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 3. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας όπως το Μετροπόλιταν και τα διαγνωστικά, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
 4. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.