Εργατικό Κέντρο Ν. Θεσπρωτίας : Τρίτη 24 Σεπτέμβρη Απεργούμε. Συγκέντρωση 10 π.μ. στον ΟΤΕ

image_pdfimage_print

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες στα τουριστικά επαγγέλματα, άλλη μια  καλοκαιρινή τουριστική σαιζόν φτάνει στο τέλος της. Σε λίγες ημέρες οι περισσότεροι από σας θα βρεθείτε ξανά στην ανεργία. Όσοι από σας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων είναι «τυχεροί» γιατί θα πάρουν το «επίδομα» ανεργίας και κουτσά στραβά θα βγάλουν τον χειμώνα, οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στα ψίχουλα του επιδόματος Κοινωνικής  Αλληλεγγύης  .

 Συναδέλφισες- συνάδελφοι, ο κλάδος του τουρισμού ο οποίος προβάλλεται από όλες τις κυβερνήσεις ως μια από τις βασικές ατμομηχανές στην χώρα μας, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική επιβεβαίωση για το ότι η «ανάπτυξη για όλους» που τάζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η «δίκαιη ανάπτυξη» που έλεγε η προηγούμενη, στηρίζονται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το «ρεκόρ» του τουρισμού τα τελευταία χρόνια σε έσοδα, αφίξεις κ.λ. πάνε «πακέτο» με την μείωση των μισθών, την αύξηση της μερικής απασχόλησης και της ευελιξίας. Η τελευταία δεκαετία που ήταν και περίοδος κρίσης, αποτέλεσε την καλύτερη περίοδο σε επιδόσεις στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου τουρισμού το 2018, ήτανε η καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις,  οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων, για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δις ευρώ. Η τάση αύξησης των εσόδων μάλιστα συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2019 όπου καταγράφηκαν αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν πως πίσω από την βιτρίνα των 5 αστέρων ξενοδοχείων και των χιλιάδων επιχειρήσεων του κλάδου του τουρισμού κρύβεται η εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων που ξεζουμίζουν οι εργοδότες, έχοντας και την στήριξη των εργατοπατέρων της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που πλειοψηφούν στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Είναι αυτοί οι εργατοπατέρες που υπέγραψαν κλαδική σύμβαση που νομιμοποίησε ανοιχτά την επταήμερη εργασία. Σε αυτήν προβλέπεται       ότι εφ΄ όσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι εργοδότες  μπορούν να αναγκάζουν  τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα τις περιόδους από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη και από 15 Δεκέμβρη έως 15 Φλεβάρη. Πάνω σ΄αυτό το έδαφος, έχει ανοίξει η όρεξη των επιχειρηματιών του κλάδου για περισσότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εργασίας στα τέλη Αυγούστου και με διάφορα προσχήματα ζήτησε την περαιτέρω μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών), με εφαρμογή της κλαδικής Σ.Σ.Ε. (δηλαδή ακόμη πιο χαμηλότεροι μισθοί), ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας, ώστε να αναγκάζουν τον εργαζόμενο να δουλεύει όσες ώρες θέλουν και όποτε θέλουν.

 Συναδέλφισες – συνάδελφοι, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Ν.Δ.  σε λίγες μέρες θα καταθέσει στην βουλή για ψήφιση, το λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» όπου μεταξύ φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων των επιχειρηματιών, προβλέπει παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών και δημοκρατικών κατακτήσεων. Απέναντι σ΄ αυτήν την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, μόνη λύση και πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και στον κλάδο του τουρισμού, είναι η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, η ενιαία πάλη για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, 7ωρο – 5ήμερο, 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Comments are closed.