Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν. Αττικής: Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει περισσότερη αξία από όλα τα λεφτά του κόσμου

Δημοσιεύτηκε στις

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής εκφράζει τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του νεκρού εργάτη στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος την Δευτέρα 29 Μαΐου.

Επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους 2 τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και να γυρίσουν δυνατοί στις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατόν.

Η θλίψη που μας διακατέχει όλους μας για το νέο αυτό εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα,πρέπει να γίνει οργή ενάντια στους υπαίτιους που και σε αυτό το τραγικό δυστύχημα είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που βάζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από την ζωή των εργατών.

Η σταθερότητα και η καπιταλιστική ανάπτυξη, που όλα τα αστικά κόμματα ομονοούν, είναι χώροι εργασίας κάτεργα, χωρίς μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Με την κατάργηση του 8ωρου και την εντατικοποίηση της εργασίας να βασιλεύει, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ελέγχουν και να κατοχυρώνουν την ασφάλεια και την ζωή  των εργαζομένων. Η ζωή όλων μας παίζεται καθημερινά στα ζάρια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που νομοθετούν για την υπεράσπιση των κερδών των αφεντικών ενάντια στην ζωή όλων μας.

Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει περισσότερη αξία από όλα τα λεφτά του κόσμου. Με αυτήν την λογική πρέπει οι εργάτες να οργανωθούν στα σωματεία τους, να γίνουν μια γροθιά και να διεκδικήσουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, για την ζωή τους την ίδια.

Να γυρίσουν την πλάτη τώρα σε αυτό το σύστημα και στα κόμματά του που τον καλούν να ζήσει με τα ελάχιστα για να υπάρχει τάχα σταθερότητα και καπιταλιστική ανάπτυξη, και την ίδια ώρα να βγάζουν αμύθητα κέρδη τα αφεντικά και εμείς είτε να μην γυρίζουμε ποτέ στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας, είτε να γυρίζουμε σακατεμένοι, από την έλλειψη μέτρων προστασίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα και καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή πάλη για:

       Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

 Να γίνει Νόμος του κράτους σε κάθε χώρο εργασίας να υπάρχει σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας που θα απαρτίζεται από Τεχνικό Ασφαλείας, Γιατρό Εργασίας που θα ορίζονται από το Υπουργείο εργασίας, με την συμμετοχή εκλεγμένων εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα για εργασίες σε υπαίθριους χώρους, οικοδομές κ.α.

       Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση ο Τεχνικός Ασφαλείας να είναι είτε ο εργοδότης είτε ένα διακοσμητικό στοιχείο. Να καταγράφονται όλα τα εργατικά ατυχήματα.

       Να είναι Ποινικό αδίκημα και να δικάζονται βάσει του Ποινικού Κώδικα οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

       Η Επιθεώρηση Εργασίας να υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, να στελεχωθεί με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Να έχει με Νόμο την δικαιοδοσία να ορίζει Διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα και να έχει πρωτεύοντα και εκτελεστικό ρόλο και όχι συμβουλευτικό όπως συμβαίνει τώρα.

       Υποχρεωτικότητα με νόμο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα καθορίζουν το μισθολογικό και  θεσμικό πλαίσιο αυτών με βάση τις ανάγκες της ασφάλειας και ζωής των εργαζομένων.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των Συνδικάτων στη Ζώνη του Περάματος, εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας.

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Αν. Αττικής

 

Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που...

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Απολύουν τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ! ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ είμαστε δίπλα τους! Η εργατική τάξη είναι δίπλα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Στηρίζουμε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 17/7

Σε μια περίοδο που καθημερινά μετράμε νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται...