Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Από το Σικάγο, μέχρι την Καισαριανή, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή ποτίστηκε με αίμα

Δημοσιεύτηκε στις

140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ-82 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.

Ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική.

Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 10:30πμ στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται φέτος 140 χρόνια από τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο και η 1η του Μάη για όλους εμάς, τους εργάτες και τις εργάτριες, για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αποτελεί  σύμβολο αγώνα που συγκινεί και δίνει θάρρος! Συγκίνηση για τους νεκρούς της τάξης μας! Θάρρος και δύναμη που αντλούνται από την ιστορική σημασία αυτής της μέρας.

Από το Σικάγο, μέχρι την Καισαριανή, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή ποτίστηκε με αίμα.

Το μήνυμα της πρωτομαγιάς είναι ξεκάθαρο! Όταν οι εργάτες υψώνουν το ανάστημά τους, και παλεύουν οργανωμένα, μπορούν να νικήσουν! Έτσι κατακτήθηκε το 8ωρο, με αγώνες, απεργίες, δε χαρίστηκε! Αυτή είναι η μνήμη και η πείρα της εργατικής τάξης, πηγάζει από την ίδια την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλοιωθεί, όσο κι αν προσπαθούν η αστική τάξη και τα επιτελεία της.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Πρωτομαγιά, σύμβολο της ταξικής σύγκρουσης και της εργατικής θυσίας, αποκτά σήμερα ακόμα πιο βαθύ περιεχόμενο, σε συνθήκες που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γενικεύεται, η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά, μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο, σε κόμβο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού και σε πιθανό στόχο αντιποίνων. Και όλα αυτά, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων. Την ίδια ώρα, ο λαός φορτώνεται τα βάρη της πολεμικής οικονομίας, της ακρίβειας, της φτώχειας, της έντασης της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της αντιλαϊκής επίθεσης.

Την ίδια στιγμή που μας στραγγαλίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς, η ακρίβεια τσακίζει την καθημερινότητα μας. Οι τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι στα ύψη, τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί, ο μισθός εξανεμίζεται στις 10 του μήνα και έρχεται να προστεθεί ακόμη μια νέα αύξηση στα καύσιμα και στα παράγωγα τους σαν συνέπεια του πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Ιράν.

Ενώ στους εργαζόμενους πετάνε ψίχουλα με τις τάχα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, από την άλλη γεμίζουν τα κρατικά ταμεία μέσα από άμεσους και έμμεσους φόρους για να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, επιπλέον επιδοτούν την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με τα 7 δις το χρόνο για το ΝΑΤΟ που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, με τα 800 δις της ΕΕ για την πολεμική της προετοιμασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπλοκής της χώρας μας εδώ στη Λαυρεωτική, η παραγωγή πολεμικού υλικού για τις ανάγκες των εμπόρων του πολέμου που κάνουν στόχο αντιποίνων την περιοχή μας που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές για τους εργαζόμενους και τον λαό της.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σήμερα αντλούμε δύναμη όχι μόνο από την ιστορία, αλλά και από τη σύγχρονη πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος.

Το σύνθημα για την προετοιμασία της απεργιακής πρωτομαγιάς φέτος δόθηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη στην Καισαριανή, σε ένα κατάμεστο στάδιο, με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, όπου πάνω από 700 Σωματεία, συζήτησαν, αντάλλαξαν πείρα και έδωσαν υπόσχεση ότι θα οργανώσουν ακόμα καλύτερα τον αγώνα μέσα σε συνθήκες γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ώστε ο λαός να μη ματώσει ξανά για τα κέρδη και τους πολέμους τους.

Αντλούμε θάρρος από τα παιδιά του λαού μας που υπηρετούν τη θητεία τους και καταγγέλουν ανοιχτά  τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και απαιτούμε να σταματήσει κάθε απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης οποιουδήποτε στρατευμένου στέκεται στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού και ενάντια στην πολεμική εμπλοκή. .

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει μαχητική απάντηση ενάντια σε όλα αυτά, κρίκος για την παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Συνέχεια στους μεγάλους αγώνες, όπως αυτός των ναυτεργατών σε δεκάδες λιμάνια της Μεσογείου με το σύνθημα: «Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο».

Κάθε πτυχή της ζωής μας επιβεβαιώνει το σύνθημα που γεννήθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι η ζωή μας μετριέται στο ζύγι κόστους όφελους. Παλεύουμε για να γυρνάμε στα σπίτια μας από το μεροκάματο υγιείς, διεκδικούμε μεροκάματο που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Συνεχίζουμε τη μάχη για κοινό βηματισμό των σωματείων και φορέων της περιοχής, τη διεκδίκηση του εργατικού κινήματος για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορεί και πρέπει να δυναμώσει και άλλο η δύναμη του ΕΚ, να γίνει υπόθεση όλων η δημιουργία νέων σωματείων, όπως το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου που συγκροτήθηκε πρόσφατα και εντάχθηκε στη δύναμη του ΕΚ, εκπροσωπόντας εργαζόμενους στις βιομηχανίες μετάλλου, στις βιοτεχνίες της περιοχής, αλλά και όσους εργάζονται σήμερα στην πολεμική βιομηχανία.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καλούμε τα εργατικά Σωματεία, τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής αντλώντας θάρρος και δύναμη από τους αγώνες του λαού μας, να κάνουν υπόθεσή τους, την επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα ότι η εργατική τάξη δε συμβιβάζεται με τη ζωή σκλαβιά. Με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις, περιοδείες να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κύτταρο οργάνωσης της απεργίας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να δώσει δυναμικά το παρόν στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 10:30 στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο

Καλούμε τα σωματεία του Δημοσίου, ΟΤΑ, τους γιατρούς στα ΚΥ της περιοχής που δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στην υποβάμιση των δομών υγείας. Καλούμε τους Συλλόγους των ΕΒΕ, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα Σωματεία Συνταξιούχων να απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στα μέλη τους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις προετοιμασίας της απεργιακής μάχης.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΆ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΒΛΕΜΜΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ! Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης: 29 Απρίλη Προβολή της ταινίας “Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ”

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου της...

Σωματείο Οικοδόμων Ελασσόνας: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο στην Ελασσόνα...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: 26 Απρίλη Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ΩΡΑ 11.00Π.Μ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ...