Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής : Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το ισχυρό κύμα καύσωνα

0
image_pdfimage_print

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Βρισκόμαστε εν μέσω ισχυρού κύματος καύσωνα που όπως ενημερώνει η ΕΜΥ θα κρατήσει αρκετές ημέρες και η εικόνα που έρχεται στο τους χώρους εργασίας είναι απαράδεκτη, με τους περισσότερους από αυτούς η εργοδοσία να μην παίρνει σχεδόν κανένα μέτρο για την προφύλαξη των εργαζομένων από  το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα. 

Είναι αναγκαίο τώρα για την προστασία των εργαζομένων οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί εργασίας,σε όσους χώρους υπάρχουν, να υποδείξουν και να πιέσουν την εργοδοσία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εργαζομένων καθώς αυτός είναι και ο ρόλος τους, επίσης το αρμόδιο τμήμα ελέγχου των Επιθεωρήσεων Εργασίας,πάρα την συνειδητή υποστελέχωσή του από τον κρατικό μηχανισμό, να προβεί σε εντατικούς ελέγχους ώστε να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε συνθήκες  καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται  οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και τώρα πρέπει, σήμερα κιόλας, να παρθούν μέτρα και να γίνουν έλεγχοι με επίκεντρο κυρίως τις βιομηχανικές Ζώνες της Ανατολικής Αττικής, το Αεροδρόμιο Αθηνών, τους εργάτες Γης στον Μαραθώνα και τις γύρω περιοχές.

Απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια,Αεροδρόμιο Αθηνών κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργίακατάλληλωνκλιματισμένωνχώρωνδιαλείμματοςγια την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα. Να μπούνε μπροστά και να διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους μέτρα προστασίας. Να δημιουργήσουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε εργασιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους εργαζόμενους για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν να απευθύνονται στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Αν.Αττικής  στα παρακάτω τηλέφωνα: 6979673364, 6938338890.

 

Share.

Comments are closed.