Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν. Αττικής: Για Τον Ένα Χρόνο Από Την Καταστροφή Στην Αν. Αττική

image_pdfimage_print

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής τιμά τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους πριν ένα χρόνο στην καταστροφική φωτιά στο Ματι, συνεχίζοντας την πάλη για αντιπυρική, αντισεισμικη και αντιπλημμυρίκη προστασία της χώρας, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή. Δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά Ματιά και οι κρατικοι μηχανισμοί βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Είναι πραγματικά τραγικό, το 2019 με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε πρόληψη, ενημέρωση, μέτρα θωράκισης, υποδομής και να συζητάνε οι κρατικοι παράγοντες αν και πως θα λειτουργήσει το 112. Αυτό έχει την εξήγηση του στο ότι όλα αυτά τα έργα υποδομής που απαιτούνται δεν είναι επιλέξιμα από το κεφαλαίο γιατί δεν προσφέρουν την κερδοφορία που επιθημουν, αλλά και από την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις που το ζεστό χρήμα που μαζεύουν από την φοροληστεία του λαού τα δίνουν με την μορφή επιδοτήσεων στους μονοπωλιακους ομίλους με βάση τις στρατηγικές επιλογές τους που έχουν να κάνουν με την ενέργεια τον τουρισμό, τις μεταφορές.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής και συνέδραμε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων με ηθική και υλική βοήθεια. Στήσαμε το στέκι Αλληλεγγύης στην Μαραθώνος και διαχειριστήκαμε την βοήθεια που συγκεντρώθηκε από όλη την Ελλάδα, από σωματεία και φορείς με στόχο να φτάσει σε όλους τους πυρόπληκτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συγκροτηθηκαν συνεργεία ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και οικοδόμων και έγιναν παρεμβάσεις όπου μας ζητήθηκε. Η οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας είναι μια πλούσια πείρα για το Εργατικό κίνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που το κράτος και οι μηχανισμοί του δείξουν αδυναμία στην προστασία του λαού από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ενα χρόνο μετά την καταστροφή και τα μεγάλα προβλήματα των πυρόπληκτων παραμένουν άλυτα. Πολλά από αυτά προϋπήρχαν της καταστροφής και εντάθηκαν μετά αυτής. Είμαστε δίπλα στους πυρόπληκτους και διεκδικούμε μαζί τους:

-Άμεσης αποζημίωσης κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

-Λήψης μέτρων ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, για επιδότηση ενοικίου σε όσους το χρειάζονται.

-‘Αμεσης αποκατάστασης των υποδομών, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, για απορρύπανση της περιοχής.

-Επίσπευσης των απαραίτητων μελετών – μετρήσεων προκειμένου να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

-Εξασφάλισης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα. Να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει άμεσα γενικό δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-‘Αμεσης λήψης ειδικών μέτρων για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών.

-Δημιουργίας σύγχρονου οικισμού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-Απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη όλων των πληγέντων.

-Λήψης μέτρων ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-Καθαρισμού και προστασίας του πευκοδάσους του Σχοινιά και όλων των δασικών εκτάσεων της Αττικής με ευθύνη του κράτους και άμεση αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων στους τομείς της Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

-Να μπει τέρμα σε κάθε σχεδιασμό δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή και να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Comments are closed.