Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας – Πλειοψηφία Αντιπροσώπων Σωματείων: Άλμα μπροστά για την εργατική τάξη η μεγάλη απεργία στην Κέρκυρα

0
image_pdfimage_print

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, ύστερα από κάλεσμα της πλειοψηφίας των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου.  Από νωρίς τα ξημερώματα τα Ταξικά Σωματεία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε ξενοδοχεία και σε μεγάλα εργοτάξια του τουρισμού.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν δεκάδες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστές, εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς. Ξεχώρισαν οι απεργοί εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, των σούπερ μάρκετ, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, των επιχειρήσεων τροφίμων και μεταφορών, των εργαζόμενων από το νοσοκομείο, συμβασιούχων των δήμων, δασκάλων και καθηγητών, συνταξιούχοι.

Ομιλίες έκαναν εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ ο Πρόεδρός της Βαγγέλης Χριστοδούλου και εκ μέρους της Πλειοψηφίας των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Σταμάτης Πελάης. Μεταξύ άλλων στις ομιλίες τονίστηκε ότι απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις. Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο. Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, το λεγόμενο “μίνι εργασιακό” του κου Χατζηδάκη. Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις, ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία με όλα τα δικαιώματα, εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ. Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο Απεργιακό Συλλαλητήριο δίνει νέα δυναμική στον αγώνα ο οποίος θα κλιμακωθεί την επόμενη εβδομάδα με νέα απεργία“.

Για άλλη μια φορά ακυρώθηκαν και στη σημερινή συγκέντρωση οι μεθοδεύσεις ξένων προς το Εργατικό Κίνημα φορέων που επιχείρησαν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της κινητοποίησης και του αγώνα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απομόνωσαν μικρή ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  όπου μαζί με τα μέλη της ληγμένης πρώην διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και προβάλλοντας τα κομματικά λάβαρα προσπάθησαν να σφετεριστούν για μικροκομματικά και άλλα οφέλη την μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου κατέληξε έξω από το κτήριο της Περιφέρειας, και πετάχτηκαν συμβολικά σε σκουπιδοτενεκέ η “καταστολή” το “πρόγραμμα συν-εργασία”, ο “εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός” το “νομοσχέδιο Χατζηδάκη”, η “καρέκλα της εξουσίας’’ (καρέκλα Περιφερειάρχη) και το λάβαρο της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε. Τονίστηκε από τα μεγάφωνα η αποφασιστικότητα του ταξικού εργατικού κινήματος να δώσει όλες τις δυνάμεις του για να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα που μας οδηγεί 100 χρόνια πίσω και ανανεώθηκε το ραντεβού για την απεργία που καλούν εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις 16 Ιούνη.

Share.

Comments are closed.