Σάββατο, 4 Ιουλίου

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Καλούμε την εργατική τάξη της Κέρκυρας στους νέους αγώνες για το ασφαλιστικό

image_pdfimage_print

Με μεγάλη συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών των πρωτοβάθμιων σωματείων της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την οργάνωση των εργατικών κινητοποιήσεων, ενόψει του νέου αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή.

Μετά την εισήγηση και τις τοποθετήσεις, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν στην ακόλουθη απόφαση – πρόταση προς όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους για τον συντονισμό του αγώνα και για την αναχαίτιση της νέα αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, που εκδηλώνεται αυτή τη φορά με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Στόχος της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων είναι η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η παράδοσή του στα μονοπώλια και τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το δημόσιο σύστημα παροχής συντάξεων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στη συρρίκνωση και την τελική εξαφάνιση.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου και της ντροπιαστικής συμφωνίας της ΓΣΕΕ, μονιμοποιεί την φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν ήδη υπονομευτεί τόσο με τις μνημονιακές ρυθμίσεις όσο και με την ταφόπλακα που έβαλε ο πρόσφατα ψηφισμένος αναπτυξιακός νόμος.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει το φακέλωμα των συνδικάτων, βάζει στο γύψο την συνδικαλιστική δράση και ανοίγει το δρόμο για το νόμο της καταστολής, της τρομοκρατίας και του τσακίσματος των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό τα συνδικάτα δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία και μπαίνουμε μπροστά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την αποτελεσματική οργάνωση των αγώνων μας λαμβάνοντας τα ακόλουθα μέτρα:

 • Τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκαλούν τις επόμενες ημέρες γενικές συνελεύσεις, συντονίζουν τη δική τους δράση στους χώρους δουλειάς και ενόψει του ασφαλιστικού παίρνουν αποφάσεις για απεργία σε συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Έτσι ανατρέπουμε στην πράξη την προσωρινή αδυναμία του εργατικού κέντρου να προκηρύξει απεργία λόγω της αναμονής έκδοσης της απόφασης του Πρωτοδικείου που θα ανοίξει το δρόμο για διεξαγωγή συνέδριου-εκλογών και κανονικής λειτουργίας. Ζητάμε την άμεση έκδοση απόφασης, την προκήρυξη συνεδρίου και εκλογών με καθαρές διαδικασίες από την παρούσα διοίκηση, μέχρι όμως αυτό να συμβεί δεν ανασταλούμε την λειτουργία του εργατικού κέντρου. Η παρούσα διοίκηση μπαίνει μπροστά στο συντονισμό της δράσης των σωματείων.
 • Κλιμακώνουμε από σήμερα τις περιοδείες και την πλατιά ενημέρωση της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς,
 • Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για προβολή του αγώνα μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλύψουμε την παραπληροφόρηση των μηχανισμών των μονοπωλίων και να σπάσουμε την συνομωσία σιωπής σε βάρος του εργατικού κινήματος.
 • Καταγγέλλουμε την ντροπιαστική υπογραφή ΕΓΣΣΕ από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ
 • Παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας και της διεύρυνσης του εργατικού-λαϊκού μετώπου ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε συμπόρευση την φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες, τους άνεργους, τους νέους. Η υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης είναι υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ:

 •  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
 • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μην καταργηθεί η “προσωπική διαφορά”, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτατη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.
 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα

55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.
 • Ανασύσταση των ΟΕΚ – ΟΕΕ, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, δημόσιες και
 • Δωρεάν κατασκηνώσεις για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
 • Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
 • Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα Πρόνοιας.
 • Να δυναμώσει η διεκδίκηση για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Για αυξήσεις τώρα στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.

 

 

Comments are closed.