Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων : Λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του λαού από ενδεχόμενη επιδημία

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά την ανακοίνωση της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο κοροναϊό, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων επεδίωξε συνάντηση με την διοίκηση του ΠΓΝΙ, νοσοκομείου αναφοράς για την περιοχή μας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29-02 παρουσία του Διοικητή και τον αναπληρωτή Διοικητή του ΠΓΝΙ, καθώς και συνδικαλιστών. Στόχος η ενδελεχής ενημέρωση για τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του λαού από ενδεχόμενη επιδημία.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κρίνει αναγκαίο να μην αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στη δημόσια Υγεία, που ο λαός τα συναντά στα δυο υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, στην υποτυπώδη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην έλλειψη εξοπλισμού και υλικών. 

Η Ήπειρος ως συνοριακή περιοχή, πύλη εισόδου από την Ιταλία, απαιτείται άμεσα να θωρακιστεί με έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα στα σύνορα. Είναι λαθεμένη η προσέγγιση υποβάθμισης των μέτρων προστασίας στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη λογική κόστους – οφέλους.

Το μείζων πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων κυρίως ιατρονοσηλευτικού. Η σημερινή οριακή λειτουργία από πλευράς προσωπικού του ΠΓΝΙ καθιστά το όποιο σχέδιο του υπουργείου Υγείας άσκησης επί χάρτου. Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές για τη στελέχωση της νέας μονάδα νοσηλείας ύποπτων και ταυτοποιημένων κρουσμάτων (7 θάλαμοι και 14 κλίνες) ανοίγει νέες τρύπες στη λειτουργία του ΠΓΝΙ.

Προειδοποιούμε ότι σε ενδεχόμενη ταχεία αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας, αντιμετώπισης στα Τ.Ε.Π., σε  Μ.Ε.Θ. ή και χειρουργείο και ειδική εργαστηριακή και απεικονιστική αντιμετώπιση, με τις ελλείψεις που σήμερα υπάρχουν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν θα καταστεί εφικτό να ανταποκριθεί από πλευράς προσωπικού. Πόσο δε μάλλον σε πιθανή διασπορά του ιού εντός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η προκήρυξη έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αριθμεί 200 άτομα πανελλαδικά με τρίμηνη σύμβαση με μπλοκάκι, γεγονός που καθιστά απίθανη την προσέλευση. Ο αριθμός αυτός είναι απειροελάχιστος όταν μόνο για το ΠΓΝΙ η Διοίκηση εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 40 νοσηλευτές και επιπλέον Ιατροί.

Τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του νοσοκομείου (μάσκες, γάντια) είναι σε οριακή επάρκεια. Με δεδομένο την έλλειψη διάθεσης υλικού από τις εμπορικές εταιρείες υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξης υλικού.

Παράδοξο είναι ότι ενώ ο κοροναϊός επιζεί για 9 ώρες πάνω σε επιφάνειες όπως τα ρούχα, οι  στολές εργασίας του προσωπικού δεν πλένονται στα νέα πλυντήρια του ΠΓΝΙ λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα το προσωπικό να τις μεταφέρει στο σπίτι του.

Η ενημέρωση του πληθυσμού δεν είναι αρμοδιότητα του ΠΓΝΙ. Οι πολίτες παροτρύνονται ατομικά να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στην Αθήνα, σε τηλεφωνικό κέντρο μονίμως μπλοκαρισμένο. Είναι αναγκαία η λειτουργιά τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ που ανάμεσα στα άλλα θα παίρνει μέτρα ενημέρωσης σε σχολικές μονάδες, εργασιακούς χώρους κτλ. Η υγεία μας δεν είναι ατομική υπόθεση.

Η χρόνια εγκατάλειψη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας (κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου) τα καθιστά ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευθύνεται αποκλειστικά στο ΠΓΝΙ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης στους μεγάλους χώρους εργασίας στο νομό, όπως βιομηχανίες τροφίμων στις οποίες είναι ανεπαρκείς οι προβλέψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται να ληφθεί στις εργολαβικές εταιρείες οπού απασχολείται μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, με δυσκολία επικοινωνίας στην ελληνική γλωσσά. Αντίστοιχα μέτρα απαιτούνται στις προσφυγικές δομές του νομού.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης της χώρας» και «επάρκειας σε προσωπικό και υλικά» των νοσοκομείων που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς μόνο αγανάκτηση προκαλούν.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση:

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
  2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
  6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
  7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
  8. Να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

  1. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Χωρίς αναμονή, δράση τώρα. Να δοθεί λύση στα προβλήματα. Δεν μπορεί η υγεία του λαού να συνθλίβεται στη λογική κόστους – οφέλους που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, να μετατρέπεται η υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα χάριν στήριξης της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...