Εργατικό Κέντρο Φωκίδας : Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων του ΑΠΘ

0

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Φωκίδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση του Προέδρου του σωματείου Εργολαβικών εργαζομένων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Μάκη Ευθυμιάδη και δηλώνει αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματα τους !

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εργολαβικών Α.Π.Θ. απολύθηκε από το πανεπιστήμιο την 1η του Γενάρη.

Το «κουσούρι» του συναδέλφου δεν ήταν ούτε η απροθυμία στη δουλειά ούτε η ανεπάρκεια του. Ήταν ότι πρωτοστάτησε στην δημιουργία σωματείου σε έναν εργασιακό χώρο που  για χρόνια όχι μόνο :

  • Τσαλαπατιούνται τα στοιχειώδη βασικά εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία ( άδειες, επιδόματα άδειας και παιδιών, τριετίες προϋπηρεσίας ) .
  • Καλούνται οι εργαζόμενοι να εργαστούν και να θρέψουν οικογένειες με μισθούς πείνας των 420,00 ευρώ, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας για την υγεία και την ζωή τους.
  • Πετιούνται στον δρόμο με φαστ τρακ απολύσεις όταν τα εργολαβικά συμφέροντα το επιβάλουν με την συναίνεση των αρμόδιων εκπροσώπων του Α.Π.Θ.

Αλλά βρίσκονται και συνεχώς αντιμέτωποι, με τον τιμωρητικό αυταρχισμό ιθυνόντων του Α.Π.Θ. που λειτουργούν ως εκπρόσωποι των εργολαβικών συμφερόντων.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης  και  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Ø Να παρθεί πίσω η απόλυση του Προέδρου της Προσωρινής Διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του σωματείου εργολαβικών εργαζομένων του Α.Π.Θ. Μάκη Ευθυμιάδη.
  • Ø Να αποδίδονται στους εργαζόμενους όλες οι προβλεπόμενες από την εργατική νομοθεσία παροχές (άδειες, επιδόματα άδειας και παιδιών, τριετίες προϋπηρεσίας) – η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να ελέγχει ως οφείλει τον ανάδοχο για την τήρηση των παραπάνω.
  • Ø Να χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας και ο απαραίτητος εξοπλισμός στους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι χώροι του τεχνικού συνεργείου και οι εγκαταστάσεις να είναι κατάλληλοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
  • Ø Η συμπεριφορά των προϊσταμένων / εποπτών να είναι εναρμονισμένη με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι με τα κελεύσματα των εργοληπτικών εταιρειών.
  • Ø Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των οκτώ εργαζομένων που έγιναν την περίοδο του καλοκαιριού.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΕΚΦ εκτιμάμε ότι οι συνάδελφοι εργολαβικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο προσωπικό του ΑΠΘ, να παλέψουν για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.