Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Σχετικά με την πρόσφατη ενημέρωση για την κατάσταση του συγκροτήματος ΕΠΑΛ Χαλκίδας.

Δημοσιεύτηκε στις

            Την Τετάρτη 22 Μάρτη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της Δημάρχου Χαλκιδέων και τις ομάδας ιδιωτών μηχανικών στην οποία έχει ανατεθεί το έργο της μελέτης στατικότητας του συγκροτήματος του ΕΠΑΛ προς τους γονείς των μαθητών των σχολείων. Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εύβοιας.

            Από την πλευρά της Δημάρχου και των ιδιωτών μηχανικών -κατά περίπτωση- τονίστηκε με κάθε τρόπο ότι: το κτήριο είναι στατικά ασφαλές, ότι είναι κτήριο 50 χρόνων χωρίς καμία βλάβη από όλους τους σεισμούς που έχουν γίνει στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ότι η χώρα μας δεν διατρέχει κίνδυνο σεισμού ικανού να δημιουργήσει πρόβλημα στο κτήριο. Έκπληξη βέβαια προκάλεσε και η «ανάλυση» θεμάτων στατιστικής με βάση την οποία ενημερωθήκαμε ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουμε από τροχαίο απ’ ότι από σεισμό μέσα στο ΕΠΑΛ… (Μάλιστα, πιάστηκε κυνικά και η …επικαιρότητα, αφού το παράδειγμα δόθηκε με αφορμή ότι «το τραίνο παραμένει το πιο ασφαλές μέσο, παρά τα Τέμπη»).

            Αλήθεια, αν ένα κτήριο 50 χρόνων καταπονείται από σεισμούς όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει επίπτωση στη στατικότητά του; Παίζει ή δεν παίζει ρόλο το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί με τους κανονισμούς που ίσχυαν τη δεκαετία του 70, οι οποίοι έχουν αλλάξει δύο φορές από τότε;

            Από πού υπάρχει τόση σιγουριά ότι η χώρα μας δε διατρέχει κίνδυνο μεγάλου σεισμού;

            Πώς υπάρχει τέτοιος εφησυχασμός από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στατικότητας, δεν έχει ελεγθεί αν τηρήθηκαν ακόμα και οι κανονισμοί του ’70 στην κατασκευή του κτηρίου, αν οι τότε κανονισμοί είναι επαρκείς για το 2023, αν η μέθοδος θεμελίωσης που ακολουθήθηκε είναι ο ενδεδειγμένος για το έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το συγκρότημα;

            Επίσης, στη σύσκεψη δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από γονείς και μαθητές:

  • Είναι ή δεν είναι ζήτημα ασφάλειας, και τι μέτρα θα παρθούν ώστε σοβάδες και τούβλα από τοιχοποιίες με ρωγμές και κάθε είδους βλάβες να μην πέσουν στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών; (όπως αναρωτήθηκε μητέρα μαθητή, βασισμένη και σε πρόσφατη πείρα από Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας)
  • Είναι ή δεν είναι ζήτημα ασφάλειας, και τι μέτρα θα παρθούν για τα σκουριασμένα κάγκελα που κουνιούνται ή εξέχουν και κόβουν όποιον περνάει δίπλα τους; (όπως αναρωτήθηκε γονιός μαθητή)
  • Τι μέτρα θα παρθούν άμεσα ώστε να βρίσκονται με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικοί στο κτήριο μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα της μελέτης στατικότητας του συγκροτήματος, όποιο και να είναι το αποτέλεσμά της; (όπως αναρωτήθηκε γονιός μαθητή)
  • Τι μέτρα θα παρθούν για τα αλουμίνια που δεν βρίσκονται έτσι όπως πρέπει στη θέση τους, δεν κλείνουν.

Οι αναφορές της Δημάρχου για τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για επισκευές και μελέτες δεν εφησυχάζουν κανέναν. Γιατί η πραγματικότητα της σχολικής στέγης και στο Δήμο Χαλκίδαςλέει ότι 23 σχολικές μονάδες (κυρίως Νηπιαγωγεία) στεγάζονται σε νοικιασμένα ακατάλληλα κτήρια (σε πιλοτές, ισόγεια και υπόγεια πολυκατοικιών), σε άλλα καταρρέουν ψευδοροφές και τα ΕΠΑΛ βρίσκεται στην κατάσταση που όλοι βλέπουμε σήμερα.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς συνολικά, τουςΣυλλόγους Διδασκόντων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια μπροστά σε αυτή την κατάσταση να μην δείξουν κανέναν εφησυχασμό και αναμονή!

            Την πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας «κόστος» που δεν έχουν κανένα «όφελος» -αφού δε φέρνουν κέρδη στους λίγους- τη ζούμε χρόνια σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Αυτή η πολιτική έδειξε το πιο εγκληματικό, σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της με το έγκλημα στα Τέμπη.

           Δε θα γίνει η ζωή «κοιλάδα των Τεμπών»

Αγώνας, τώρα, μαθητών – γονιών

Να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ όλες οι άμεσες και απαραίτητες παρεμβάσεις για την ασφάλεια μαθητών – καθηγητών και να δρομολογηθεί η ανέγερση νέου, σύγχρονου κτηρίου που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

Το Εργατικό Κέντρο μαζί με τα πρωτοβάθμια Σωματεία παίρνουμε πρωτοβουλίες για το ζήτημα της σχολικής στέγης:

  • Την Κυριακή 26/3, στις 11πμ, στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, καλούμε σε συνάντηση τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια του 1ου, 2ου και 3ου ΕΠΑΛ για να συζητήσουμε για την επικίνδυνη κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος και να αποφασίσουμε δράσεις για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων.
  • Την Τετάρτη 5/4, στις 7μμ, στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιούμε μεγάλη σύσκεψη όλων των φορέων για να συζητήσουμε συνολικά το ζήτημα της σχολικής στέγης που αφορά δεκάδες σχολεία.

 

Περισσότερα

Κλαδικό Σωματείο Εργαζ. στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας: Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας καταγγέλλει ένα ακόμα εργοδοτικό...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος

ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ  Συναδελφισσες και συνάδελφοι, Το...

Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην First Data): Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για τις ΣΣΕ του Σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τετάρτη 31/05 συμμετέχουμε στην εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft για τις...