Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο εμπαιγμός των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε στις

Να σταματήσει εδώ και τώρα ο εμπαιγμός των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων!

Να γίνουν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης!

Έφτασε μήνας Δεκέμβρης και ακόμα αρκετοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων σε όλη την Εύβοια, βρίσκονται «στον αέρα», περιμένοντας αν και πότε θα γίνει αλλαγή των συμβάσεων τους από 3ωρες σε πλήρους απασχόλησης, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στους όρους επιβίωσής τους και στην ανάγκη για κάλυψη της υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων.

Στο Δήμο της Χαλκίδας, παρότι υπήρξαν δημόσιες –σχεδόν πανηγυρικές- ανακοινώσεις από τη Δημοτική Αρχή για μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα στο… περίμενε.

Αντίστοιχα, στο Εργατικό Κέντρο φτάνουν καταγγελίες και από εργαζόμενους άλλων Δήμων, όπου -όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι- οι δημοτικές αρχές τούς «ξέκοψαν» την προοπτική μετατροπής των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα που «καίνε» τους συναδέλφους στη Σχολική Καθαριότητα όπως η μη καταβολή της αποζημίωσης για τα γάλατα του 2024 αλλά και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί που καταλήγουν να τους αφήνουν με λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας και άλλα μέσα για την ολοκληρωμένη καθαριότητα των σχολείων. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου παραβιάζεται το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να μπαλώσουν «τρύπες» από κενά σε προσωπικό των σχολικών μονάδων και των Δήμων.

Ο συλλογικός, συντονισμένος αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι ο μόνος δρόμος για να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας που βρίσκονται οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στην Σχολική Καθαριότητα, με ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Αυτό έδειξε η πείρα στον Ωρωπό και στο Κορωπί όπου οι εργαζόμενοι με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας πέτυχαν την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και στο Λουτράκι όπου κέρδισαν την αλλαγή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους τους εργαζόμενους στην Σχολική Καθαριότητα.

Απαιτούμε:

  • Να μετατραπούν άμεσα οι 3ωρες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να δοθούν και να πληρωθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Να υπάρχει σαφής δέσμευση για το καθηκοντολόγιο στη Σχολική Καθαριότητα.
  • Να υπάρξει δέσμευση των Δημοτικών Αρχών και της Κυβέρνησης για έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, με διατήρηση όλου του προσωπικού με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και ενίσχυσή του ανάλογα με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Κάλεσμα σε σύσκεψη 21 Μαρτίου

Οι εξελίξεις με τις πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και η επέκταση του...

Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ.: Απόφαση συμμετοχής του Σωματείου μας στη σύσκεψη του Π.Α.ΜΕ. στις 4 Απρίλη

Αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας στη σύσκεψη που διοργανώνει το Π.Α.ΜΕ. στις 04/04/2026 με τίτλο:...

Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου: Στον αέρα η προμήθεια γ-κάμερας στο Βενιζέλειο

Έξι μήνες μετά την οριστική παύση λειτουργίας της γ-κάμερας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής (βλέπε σχετικό...