Εργατικό Κέντρο Άρτας: Εισήγηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου στις 15 Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

Η σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του εργατικού κέντρου, αποφασίστηκε να γίνει με την συμμετοχή των προέδρων των σωματείων, αλλά και με την συμμετοχή των συμμάχων μας από όλα τα λαϊκά στρώματα, όπως αυτοαπσχολούμενοι επαγγελματίες, έμποροι  βιοτέχνες αγρότες. Καλωσορίζουμε τους εκπροσώπους του Εμπορικού συλλόγου Άρτας, της ομοσπονδίας βιοτεχνών και επαγγελματιών Άρτας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, τους προέδρους όλων των σωματείων.

 Όλοι εμείς βλέπουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να σμπαραλιάζουν κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και ο πληθωρισμός να τρέχει αδειάζοντας την τσέπη ακόμα και των μισθωτών από το πρώτο δεκαήμερο, ενώ η κυβέρνηση προκαλεί, βαφτίζοντας «μέτρα στήριξης» τα ψίχουλα των λίγων ευρώ για το ρεύμα, κι αυτά κουτσουρεμένα.

Το ίδιο προκλητικοί όμως είναι και οι ισχυρισμοί πως αντί για επιδοτήσεις προχωράει τάχα σε «αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», δίνοντας «ομπρέλα για την καταιγίδα» που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα.

Μιλάνε για «μείωση της φορολογίας», την ώρα που ο λαός συνεχίζει με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό να φορτώνεται πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ώστε μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι να απολαμβάνουν και νέα προνόμια, σαν αυτά που κατοχυρώνει ο πρόσφατος «αναπτυξιακός» νόμος.

Μιλάνε για το «τενεκεδάκι» των χρεών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που κλότσησαν λίγο παρακάτω, αλλά ήδη «γράφουν τον λογαριασμό» για τα χρέη που φούσκωσαν κι άλλο στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η πολιτική τους σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στο λαιμό των βιοπαλαιστών, για να ενισχύσει τη «μεγέθυνση» και την «εξωστρέφεια» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες για «αύξηση» του κατώτατου μισθού, με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου. Πρόκειται για αυξήσεις – κοροϊδία, κάτω ακόμα και από τον επίσημο πληθωρισμό, «στα όρια της ανταγωνιστικότητας» των ομίλων. Την ίδια ώρα, το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που παραμένει άθικτο και ενισχύεται, καθηλώνει ακόμα περισσότερο το σύνολο των μισθών.

Ακόμα και τα εφάπαξ μέτρα για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν τον λαό, αλλά στο μεγάλο τους μέρος έρχονται να στηρίξουν τις εταιρείες παραγωγούς και διανομείς, να θωρακίσουν τους στόχους της «πράσινης μετάβασης», που αποτελούν την αιτία για την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φοβερίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι αν τα αιτήματά τους για πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος ικανοποιηθούν, «ελλοχεύει ο κίνδυνος του εκτροχιασμού» των δημοσιονομικών, εννοώντας τα πάνω από 11 δισ. από τις θυσίες του λαού που σκοπεύει να μοιράσει στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι λαϊκές ανάγκες και στόχοι του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα. Γι’ αυτό οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, σε όλους τους «κρίκους της αλυσίδας» που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα, φορτώνονται τελικά «στην άλλη τσέπη» του λαού, για να θωρακίζονται τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό όμως βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας του ίδιου του αστικού κράτους και των αντίστοιχων μηχανισμών του, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, με θεσμικές διατάξεις και με διαχρονικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ.  

Ενα παράδειγμα: Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μέτρο ανακούφισης» την επιδότηση της τιμής του ρεύματος. Η μερίδα του λέοντος όμως πηγαίνει στις πολύ μεγάλες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις, για να θωρακίζονται τα κέρδη από την αύξηση του κόστους παραγωγής. «Μικρή» λεπτομέρεια: Τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που τις χρηματοδοτεί, είναι μέρος των εισπράξεων από το «εμπόριο ρύπων». Είναι δηλαδή χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος, ελέω «απελευθέρωσης» και «πράσινης μετάβασης»!

Συνάδελφοι συναδέλφισσες:

Ηδη έχει προκηρυχτεί Γενική Πανελλαδική Απεργία για την Τετάρτη 6 Απρίλη.  

Το Εργατικό Κέντρο της Άρτας, καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Άρτας  να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη.

Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για τον λαό μας, τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος, απαιτεί αγωνιστική απάντηση. Να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τον πόλεμο.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμισή τους, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Απορρίπτουμε τη θέση της  ηγεσίας της ΓΣΕΕ που συστρατεύεται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μας καλεί να διαλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και ληστή που θα εκμεταλλευτεί τη λεία από το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλεί ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους να κάνουν νέες θυσίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και να φορτωθούν νέα βάρη.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούν:

Απεμπλοκή από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

  • Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον πολεμικό λογαριασμό

Δεν θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο σούπερ μάρκετ για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πως ο κατώτατος μισθός βρίσκεται παγωμένος στα επίπεδα του 2007, δηλαδή στα 663 ευρώ.

Μέχρι τον Φλεβάρη δεν είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία. Από πού προέκυψαν οι αυξήσεις 56,7% στο ηλεκτρικό, 154,8% στο φυσικό αέριο, 15,4% στο Λάδι και σε τόσα άλλα. Γιατί δεν μας λένε τα λαλίστατα κανάλια, που είναι οι πηγές που εκτόξευσαν τις τιμές; Ποιος κονόμησε την διαφορά στην τιμή;

Οι αυξήσεις – ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα, αφού κυριαρχούν η υποαπασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας, που οδηγούν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που προκύπτουν  από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον Γενάρη του 2021, οι 779.665 εργαζόμενοι που εργάζονταν με μερική απασχόληση (35,9% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.168.847) να έχουν μέσο μισθό 479,14 ευρώ μεικτά ή 416 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ έχει μειωθεί ο μέσος μισθός των εργαζομένων κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Ολα αυτά ενώ οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 10% την τελευταία χρονιά και ο πληθωρισμός να τρέχει με ρυθμούς 6,2 για τον Γενάρη, και να εκτοξεύεται σε 7,2 τον Φλεβάρη, ληστεύοντας με το πιο αισχρό τρόπο, το ήδη ξευτιλισμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, είναι τεράστιες, αφού ενίσχυαν χρόνο με τον χρόνο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ψηφίζοντας απίστευτους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς  νόμους.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η δύναμη μας, βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στον δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.

Καλούμε όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όποιον αγωνίζεται, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, στην COSCO κ.α.

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό.
  • Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών, 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο κ.ά.
  • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Διαγραφή χρεών. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας».

Στα γενικότερα αιτήματα, πρέπει να πάρουν θέση αιχμής και τα ιδιαίτερα του κάθε κλάδου. Είναι όμως προφανές, κανείς δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα μόνος του. Ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε πρέπει να απαντηθεί συνολικά.

Μπροστά μας έχουμε δύο σημαντικές μάχες. Την γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, την Τετάρτη 6 Απρίλη, που θα αποτελέσει την βάση για τον γιορτασμό της πρωτομαγιάς, την οργάνωση της απεργίας, που φέτος λόγω συνθηκών αποκτάει ξεχωριστή σημασία.

Στις συνθήκες αυτές, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα σωματεία, και να οργανώσουν τη δουλειά τους για την επιτυχία της απεργίας.

Να βγούνε ξεχωριστές ανακοινώσεις από όλα τα σωματεία, να αναδείξουν και τα ιδιαίτερα αιτήματα τους, να φτάσει σε κάθε συνάδελφο το μήνυμα της απεργίας.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να επιτρέπουμε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και τροφοδοσίας στο νοσοκομείο Άρτας, πληρώνοντας μάλιστα επιπλέον 100.000 ευρώ στον ιδιώτη και μάλιστα χρήματα που θα κοπούν από άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Απαιτείται πρόγραμμα εξορμήσεων που να καλύπτει όλους τους χώρους, αλλά και συζητήσεις με όλους τους συναδέλφους μας, όχι μόνο για αυτό που ζούμε αλλά και για τον καιάδα που μας προετοιμάζουνε. Οι τεράστιες αυξήσεις που είχαμε μέχρι πριν τον πόλεμο, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό από αυτές που θα έρθουν με πρόσχημα τον πόλεμο. Ας αναρωτηθούμε που έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν; Πόσα θα είναι τα θύματα από τον ολοκληρωτικό βομβαρδισμό του λαϊκού εισοδήματος; Πόσοι θα πεθάνουν από τα μαγκάλια; Πόσοι θα πεθάνουν γιατί θα τους κόψουν το ρεύμα; Πόσοι θα πεθάνουν από το άγχος της επιβίωσης για τις οικογένειες τους; Για αυτόν τον πόλεμο θα μιλήσει κανείς;

Δεν περιμένουμε σωτήρες. Σήμερα δεν χωράει αναβολή. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, και για αυτό στην απεργία στις 6 Απρίλη πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα. Δεν χωράει άλλη υποχώρηση. Πίσω είναι οι ζωές μας, οι δικές μας και των οικογενειών μας. Ο κάθε ένας παίρνει τη θέση του και την ευθύνη του.

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...