Επιτροπή Ειρήνης Βόλου:  Ανακοίνωση για τον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στον Αλμυρό

Δημοσιεύτηκε στις

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου εκφράζει την ανησυχία της γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα επιταχύνεται η κατασκευή του νέου Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στον Αλμυρό, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά του Στόλου.

 Αρχικά το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ ήταν να δένουν στο λιμάνι του Βόλου σύμφωνα με τη δεύτερη «επικαιροποίηση» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (ΜDCA) που έφεραν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και στήριξε το ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε ότι οι Αμερικανοί θα αξιοποιούν πλέον και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο για την αποθήκευση και διακίνηση στρατιωτικού πολεμικού εξοπλισμού και προσωπικού, το οποίο χαρακτηρίζουν έκτοτε ως «Logistics Support Area “Volos”. Λόγω της πρόθεσης πώλησης του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, το σχέδιο «αναπροσαρμόστηκε» βάζοντας ρότα για τον Αλμυρό, άλλη μια απόδειξη ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, με τα επιχειρηματικά και στρατιωτικά τους σχέδια να…αλληλοσυμπληρώνονται.

 Η στρατιωτική εγκατάσταση στον Αλμυρό – με αλμυρό κόστος και πιθανόν σε βάρος των αμυντικών δαπανών του πολεμικού ναυτικού – δεν έχει σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για την επέκταση και τη μονιμοποίηση της παρουσίας των Αμερικανών στη Μαγνησία και γενικότερα στην περιοχή.

Παρουσιάζουν το πολυδάπανο στήσιμο και τη συντήρηση μιας τέτοιας υποδομής ως αναγκαιότητα, προκειμένου τάχα να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι πεζοναύτες στα νησιά, ενώ δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη για την άμυνα των νησιών. Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά αμυντικά συμφέροντα αλλά την Αμερικανική και Γαλλική παρουσία στην περιοχή αφού θα έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού γιγάντιων πλοίων, ελικοπτεροφόρων τύπου LPD, που δεν διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, αλλά διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως και η Γαλλία, (κλάσης Mistral). Η περιοχή μας θεωρείται μεγάλης στρατηγικής σημασίας, από το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ την εθνική οδό, ενώ γειτνιάζει με την 111 ΠΜ στην Αγχίαλο. Ενώ πολύ κοντά βρίσκονται η 32η ΤΑΞ Πεζοναυτών, η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει σχεδόν μόνιμη παρουσία Τάγματος Αμερικανικών Ελικοπτέρων, το πεδίο βολής Γλαφυρών και η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά drones.

Η λειτουργία επιθετικών βάσεων στη περιοχή εναντίων άλλων λαών, στα πλαίσια των γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εν μέσω ενίσχυσης των πολεμικών μετώπων και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, κάνει την Μαγνησία άμεσο στόχο σε πιθανή πολεμική αντιπαράθεση.

Προφανώς τα διαλαλούμενα οφέλη από την εγκατάσταση του ναυστάθμου αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι από την εμπλοκή σ’ αυτούς τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι του Αλμυρού δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, παρά μόνο βόμβες πάνω απ’ τα κεφάλια τους! Επιπρόσθετα, οι ίδιες οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία του Ναυστάθμου θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον στην περιοχή.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να σταματήσει τώρα οι σχεδιασμοί για την βαθύτερη εμπλοκή της περιοχής στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να μπούμε όλοι μαζί μπροστά για να ανατρέψουμε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να αποτρέψουμε την κατασκευή του ναυστάθμου

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να πεταχτεί εκτός Εστιών

Απαράδεκτη η στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εμμένει στην έξωση φοιτητών από τις...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Για την πυρκαγιά στο πλοίο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

Φωτιά εκδηλώθηκε, κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, που πραγματοποιούνταν στο RO/RO πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», της...