Κυριακή, Απρίλιος 11

Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Επισιτισμού Ρεθύμνου: Το δώρο των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο για τα “καλά παιδιά”.

0
image_pdfimage_print

Το δώρο των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο για τα «καλά παιδιά».
Είναι κατάκτηση και δικαίωμά μας!

Την περίοδο αυτή κάθε χρόνο έχει γίνει πλέον «παράδοση» εργαζόμενοι να συναντάνε την άρνηση από την πλευρά της εργοδοσίας για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Η φράση «δεν υπήρχε στην συμφωνία δώρο Χριστουγέννων» είναι συνηθισμένη δικαιολογία που προσπαθεί να κοροϊδέψει εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αν κάποιος προφορικά είπε ότι θα εργαστεί έτσι κάτω από την πίεση να εξασφαλίσει ένα εισόδημα. Άλλες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ώμους εκβιασμούς ή εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «αν θες δώρο Χριστουγέννων θα μειωθεί το ωρομίσθιο», «αν θες να ασφαλίζεσαι όλες τις ώρες που δουλεύεις, θα μου δίνεις ένα ποσό τον μήνα για την ασφάλεια σου από τον μισθό». Τα ίδια συμβαίνουν με την αποζημίωση και το επίδομα αδείας, με την προσαύξηση των υπερωριών και των αργιών.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!

Ιδιαίτερα σήμερα η σημασία της διεκδίκησης μεγαλώνει καθώς εργαζόμενοι του κλάδου ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξαθλίωσης, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει εκατοντάδες άνεργους του κλάδου με ένα ελάχιστο ή ακόμα και χωρίς κανένα επίδομα. Πολλές φορές μάλιστα η συνάδελφοί μας μένουν χωρίς επίδομα γιατί ο εργοδότης τους έβαζε μισά ένσημα. Ακόμα μια «παράδοση» του επισιτισμού που και αυτό όπως πληροφορούνται πολλοί εργαζόμενοι είναι «Μέσα στην συμφωνία που κάναμε(!)»

Είναι λοιπόν χρέος μας ιδιαίτερα φέτος να μην πούμε για άλλη μια φορά «δεν βαριέσαι». Διεκδικούμε το δικαίωμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων με σκληρούς αγώνες. Το υπερασπιζόμαστε και για τους επόμενους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προετοιμαστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στην Επιτροπή Αγώνα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές μας, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να ενημερώσουμε, να βοηθήσουμε κάθε εργαζόμενο και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται.

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή με τις ταξικές δυνάμεις και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του. Όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν θέλει να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Ειδικά για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση δεν τέθηκε καθόλου σε αναστολή στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, θα λάβουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων 2020. εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση τέθηκε σε αναστολή, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020

Δικαιούνται:
α) από τον εργοδότη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων, ανάλογο του χρόνου διάρκειας της εργασιακής τους σχέσης στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, μη συνυπολογιζόμενου του διαστήματος της αναστολής και συγχρόνως
β) για το χρονικό διάστημα που η εργασιακή τους σχέση ήταν σε αναστολή, δικαιούνται αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Βάση όμως υπολογισμού της αναλογίας αυτής, είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 € για καθέναν από τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2020, 800 € για τον μήνα Νοέμβριο 2020 και 534 € για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020) και όχι ο πραγματικά καταβαλλόμενος (ονομαστικός) μισθός του εργαζόμενου.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μόνο που στην περίπτωση αυτή, βάση για τον υπολογισμό της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων που καταβάλλεται από το κράτος, είναι το ύψος της καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Άρα δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και πόστο, αλλά και ανεξάρτητα από την προφορική συμφωνία του κάθε εργοδότη.

Γιατί ούτε και φέτος δεν θα μας φέρει το δώρο Χριστουγέννων και όλα όσα δικαιούμαστε ο Αι Βασίλης! Αλλά ο οργανωμένος αγώνας μας μέσα από τα σωματεία μας. Πάλεψε και εσύ για καλύτερες συνθήκες εργασίας!

Τέλος η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου, σε συμπόρευση με δεκάδες Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε ολόκληρη την χώρα, παλεύει ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της, που έχουν το θράσος εν μέσω πανδημίας να φέρνουν το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο. Έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ψήφισαν τον οικονομικό προϋπολογισμό για το 2021 που περικόπτει παραπέρα τις δαπάνες για την υγεία κατά 573 εκ. ευρώ! Παράλληλα, προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που ουσιαστικά νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ βάζει και εμπόδια στο δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Share.

Comments are closed.