Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων : Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει εκτός δουλειάς το Σεπτέμβριο καμία καθαρίστρια.

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Στην συνάντηση η επιτροπή αγώνα υπέβαλε υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μπροστά στη νέα σχολική χρονιά 2021-22 και ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της υγείας των μαθητών των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Το προσωπικό καθαριότητας ήταν δυσανάλογο των αναγκών που προέκυψαν. Ακόμη και οι 22 νέες προσλήψεις έγιναν μετά τον κοινό και επίμονο αγώνα της επιτροπής αγώνα σχολικών καθαριστριών, της ένωσης γονέων ,του ΕΚΙ και του συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Παρά όμως τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για 22 προσλήψεις ΙΔΟΧ, η δημοτική αρχή υπέγραψε ισάριθμες συμβάσεις έργου, επαναφέροντας το παλιότερο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και στερώντας οποιοδήποτε  εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα από τις νέες καθαρίστριες. 

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε τη δέσμευσή της να αναλάβει πρωτοβουλίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει επιπλέον προσλήψεις.

Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ευθέως και στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Τις χειρότερες μορφές απασχόλησης που προϋπήρχαν και ψηφίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή. Τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων που ήδη έκανε πράξη τη φετινή σχολική χρονιά. Με τις πράξεις τους αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν τα παιδιά μας να μορφώνονται μέσα σε καθαρά και ασφαλή σχολεία .Ενώ την ίδια στιγμή δίνουν” γη και ύδωρ” στους μεγαλοεργολάβους καθαριότητας στην περιοχή μας.

Σήμερα το μόνο δίκαιο και αναγκαίο αίτημα που μπορεί να στηρίξει την υγεία και ασφάλεια των μαθητών εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους είναι ” μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα” για όλες τις καθαρίστριες. Με κατάλληλη εκπαίδευση- εξειδικευμένο καθηκοντολόγιο και ύπαρξη ενός καθημερινού και εβδομαδιαίου χρονοδιαγράμματος καθαριότητας. Παράλληλα με ένα πρόγραμμα λεπτομερούς γενικού καθαρισμού κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών θα συμβάλουν καθοριστικά στη συνεχή και ουσιαστική διατήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στους χώρους των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα να επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες που εργάστηκαν και την προηγούμενη δύσκολη χρονιά  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας στηρίζοντας το κυβερνητικό έργο, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από τη μοριοδότηση-κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο εσωτερικών.  Μία προκήρυξη – μοριοδότηση που το σχολικό έτος 2020-21 συνέβαλε στον ανταγωνισμό και στην απόλυση καθαριστριών.

Στο ερώτημα ακόμη και αν δεν διασφαλιστούν οι ίδιες θέσεις εργασίας με τη φετινή σχολική χρονιά δεν δεσμεύτηκε ούτε για τους όρους εργασίας ούτε για τον τελικό αριθμό. Η απάντηση ήταν και πάλι ότι θα ακολουθήσουν πιστά το κυβερνητικό έργο.

Οι καθαρίστριες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιοι είναι δίπλα τους  και ποιοι είναι απέναντί τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει εκτός δουλειάς το Σεπτέμβριο καμία καθαρίστρια. Μην τολμήσουν να διαλύσουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας μας.

Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία να παλέψουμε από κοινού για ασφαλή σχολεία.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

             ΠΡΟΣ

Tον Αντιδήμαρχο Παιδείας

 Αϊβατίδη Ιωάννη

Ενταύθα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών που όλα αυτά τα χρόνια ζουν την εργασιακή αβεβαιότητα και ομηρία, από όλες τις κυβερνήσεις. Μετά τη λήξη των συμβάσεών τους ζουν με το άγχος αν θα είναι το Σεπτέμβριο στις δουλειές τους και με τι όρους.

Η πανδημία ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της υγιεινής και της ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Το προσωπικό καθαριότητας ήταν δυσανάλογο των αναγκών που προέκυψαν. Τη χρονιά που πέρασε συνάδελφοι καθαρίστριες εργάζονταν σε τρία και τέσσερα σχολεία. Υπήρχε καθαρίστρια που εργάζονταν σε ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό και ένα ειδικό σχολείο, δηλαδή σε δομές με διαφορετικές ανάγκες καθαρισμού και απολύμανσης σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φυσικά χωρίς ανάλογη εκπαίδευση. Άλλη συνάδελφος μέσα σε τρεις ώρες έπρεπε να εργαστεί σε δύο νηπιαγωγεία. Η απόσταση μεταξύ των σχολικών μονάδων ήταν μεγάλη (με το κόστος μεταφοράς να το επωμίζεται η ίδια). Η υπηρεσία δεν μεριμνά για τη μεταφορά των εργαζόμενων από τη μια δομή στην άλλη με αποτέλεσμα συνάδελφοι να εργάζονται μέχρι και 10 ώρες. Ταυτόχρονα σε μεγάλες σχολικές μονάδες οι καθαρίστριες καλούνταν να κάνουν τους κηπουρούς και τους υδραυλικούς αφού η δημοτική αρχή δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Για να καλυφθούν τα κενά που προέκυπταν από τις συναδέλφους που νοσούσαν η Δημοτική Αρχή, αντί να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις μετέφερε καθαρίστριες από μια σχολική μονάδα σε άλλη. Και όλα αυτά χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς να τηρείται κανένα Υγειονομικό Πρωτόκολλο, κάνοντας μεγάλες αποστάσεις από το χώρο κατοικίας τους και τον αρχικό χώρο εργασίας τους.

Μετατράπηκαν οι τετράμηνες συμβάσεις ΙΔΟΧ σε συμβάσεις έργου (ενώ υπήρχε η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων), δεν τους επιτράπηκε να πάρουν ούτε μία μέρα άδεια. Αντιμετωπίστηκαν ως εργολάβοι την ίδια ώρα που έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά με τις υπόλοιπες καθαρίστριες.

Τα σχολεία του Δήμου Iωαννιτών μετατράπηκαν σε χώροι διασποράς με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών των καθαριστριών και των οικογενειών τους. Έχουμε ζητήσει κάτ’ επανάληψη την εκπαίδευση των καθαριστριών από εξειδικευμένο Υγειονομικό προσωπικό. Συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, υλικά και μέσα καθαριότητας που στηρίζουν συνολικά την υγεία στη σχολική κοινότητα.

Όσες καθαρίστριες δε νόσησαν αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα, αφού η εντατικοποίηση, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η ορθοστασία, ο ακατάλληλος εξοπλισμός, τα μεγάλα φορτία, η συνεχής και μεγάλη ποσότητα χλωριούχου διαλύματος  οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα υγείας τους.

Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα είχαν εγκαύματα από χλώριο και τοξικά απορρυπαντικά, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, παθήσεις αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας. Είχαμε τραυματισμούς συναδέλφων κατ’ επανάληψη επειδή γλιστρούσαν στις τουαλέτες λόγω εντατικοποίησης, ακατάλληλου εξοπλισμού και ακατάλληλων δαπέδων. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν καθορίσει υλικά και μέσα για την ασφάλειά μας. Την ίδια στιγμή η υγεία και η ασφάλεια των καθαριστριών, των μαθητών και εκπαιδευτικών θεωρούνται κόστος.

Σήμερα είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο μπροστά στο τέταρτο κύμα πανδημίας: Μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές.

Σήμερα απαιτείται τριπλάσιος αριθμός εργαζομένων (δεδομένου ότι έχουμε τη συνταξιοδότηση των  καθαριστριών Αορίστου Χρόνου) καθώς έχουμε έναν δήμο με 138 σχολικές μονάδες με 18.300 μαθητές και σχεδόν 2000 εκπαιδευτικούς.

Καλούμε το Δήμο Ιωαννιτών να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ζητήσει μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες των σχολείων.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση τέτοια που να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των συναδέλφων καθαριστριών για όλα τα χρόνια που εργάζονταν με συμβάσεις έργου.

  • Πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών με 6,5 ώρες εργασίας με προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων όπως ορίζουν α) οι εγκύκλιοι υγιεινής β) ο αριθμός των αιθουσών και των τμ. των σχολείων γ) ο αριθμός διδασκόντων δ) ο αριθμός των παιδιών ε) ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου.
  • Μεταφορά των καθαριστριών από σχολείο σε σχολείο με ευθύνη της υπηρεσίας
  • Καμία απόλυση καθαριστριών.
  • Ο χρόνος μετακίνησης είναι χρόνος εργασίας
  • Εκπαίδευση και καθηκοντολόγιο για όλες τις καθαρίστριες. ΜΑΠ, υλικά και μέσα καθαριότητας, προτεραιοποίησης στον εμβολιασμό
  • Ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς με βάση την ΚΥΑ 43726 (ΦΕΚ 2208/Β/8-6-2019) που αναφέρει συγκεκριμένα: Το προσωπικό, καθώς και οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου των παραπάνω κλάδων και ειδικοτήτων, που απασχολούνται στους ανωτέρω χώρους και εργασίες πρέπει να υποβάλλονται για την επίβλεψη της υγείας τους στις παρακάτω ιατρικές εξετάσεις: 1). Μία φορά το χρόνο α) Γενική αίματος Ομάδα αίματος (άπαξ) Γενική ούρων Ταχύτητα καθίζησης Σάκχαρο Κρεατινίνη SGΟT, SGPT Ολική Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL HBA1c – Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη Σπιρομέτρηση (έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας) Δείκτες ηπατίτιδας (Αυστραλιανό Αντιγόνο HbsAg), Ariti – Hbs, Ariti HAV, antiHBc ΗΚΓ Τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες Έλεγχος προστάτη (P.S.A.) για τους άντρες άνω των πενήντα (50) ετών Δερματολογική εξέταση από τον Ειδικό Ιατρό Εργασίας. β) Επιπλέον των ανωτέρω γενικών εξετάσεων, το προσωπικό και οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου που περιλαμβάνονται στον Πίνακα που ακολουθεί για τους εμβολιασμούς, υποβάλλεται, κατά περίπτωση, και στις εξετάσεις i) Οπτική οξύτητα – Έλεγχος για Αχρωματοψία/ δυσχρωματοψία και ii) Ακουόγραμμα. 2). Ανά τριετία Ακτινογραφία θώρακος (ή και συχνότερα ανάλογα με την κρίση του Ειδικού Ιατρού Εργασίας και τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης).

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Ενημερωτικό για τη δεύτερη συνάντηση με εργοδοτικούς φορείς

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 16.00μμ θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με...

Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Αναβολή της κινητοποίησης στις 29/3 στο υπουργείο εργασίας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες Σήμερα πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 14.00 το μεσημέρι υπάλληλος του υπουργείου...

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να σταματήσουν τώρα οι προσπάθειες τρομοκράτησης εκπαιδευτικών!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει νέο περιστατικό προσπάθειας τρομοκράτησης μέλους της ΕΛΜΕ Πειραιά...