Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αεροδρομίου Αθήνας : Απεργούμε για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων

image_pdfimage_print

                     Ενώ η πανδημία θερίζει – πάνω από 1000  θανάτους και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα  το Νοέμβρη –  η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει  και επεκτείνει τις εγκληματικές περικοπές   δαπανών  –  κόβει άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ  –  από τις  δημόσιες δομές Υγείας, βάζει σε κίνδυνο  την υγεία και τη ζωή του λαού. Αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας  με  προσλήψεις – μόνιμο  ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό,  ΜΕΘ  και την επίταξη  του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ζωές, χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους  που λυμαίνονται το χώρο,  σε  βάρος των λαϊκών αναγκών

       Η κυβέρνηση   αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενώ την ίδια ώρα στελέχη της κάνουν μακάβριες δηλώσεις ότι «είμαστε καλύτερα από άλλες χωρες».

        Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική. Επέλεξε να θέσει τις ζωές μας σε κίνδυνο προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες επιχειρήσεις. Άφησε 100% την πληρότητα στα αεροσκάφη με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

      Η   κρατική  χρηματοδότηση της “AEGEAN”  με  120 εκατομμύρια  που  ανακοίνωσε   η κυβέρνηση της ΝΔ ,  μετά και  τις νέες  πρόσφατες μαζικές απολύσεις εργαζομένων, αποτελεί πρόκληση για το κλάδο  μας  και γενικότερα.   

    Το σαθρό επιχείρημα κυβέρνησης και εργοδοτών ότι η στήριξη της κερδοφορίας τους θα διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η κρατική χρηματοδότηση  της Aegean,  SkyExpress   αλλά   και  στις εταιρείες  Goldair, Swissport –  Skyserv, Newrest, Select Service, SOFITEL κ.α. συνδυάζεται με   μαζικές   απολύσεις  χιλιάδων εργαζομένων, εργασιακές σχέσεις λάστιχο , αναστολή  και εκ περιτροπής  δουλειά,  δραματικές περικοπές  στους μισθούς  Ενώ με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζονται αυτές οι εργασιακές σχέσεις που οι εργοδότες λιγουρεύονται και προσπαθούν να επιβάλλουν εδώ και χρόνια για να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Εν μέσω lockdown η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το σχεδιασμό της για νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας. Ετοιμάζεται να φέρει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο τερατούργημα. Μετά τον πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο αρπάζουν τα σπίτια και τα εισοδήματά μας, μετά το νόμο που θέλει να βάλει σε γύψο τις διαδηλώσεις, τώρα ετοιμάζονται να νομοθετήσουν:

  • Απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύοντας το 10ωρο και το «διευθυντικό δικαίωμα» για διεθέτηση του χρόνου εργασίας, διαλύοντας το σταθερό εργάσιμο χρόνο εργασίας.
  • Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω της εργοδοσίας.
  • Περαιτέρω χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσηςκαι της Απεργίας με ωμή επέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των συνδικάτων.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα μπορούν να σταματήσουν το δικαίωμά μας σε αγώνες και διεκδικήσεις. Οι αγώνες ούτε αναστέλλονται ούτε απαγορεύονται, προσαρμόζονται.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθεί το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι απαράδεκτες διατάξεις με βάση τις οποίες κρατάνε σε ομηρία εργαζόμενους ως και 15 χρόνια τώρα.
  • Κανένας χωρίς εισόδημα. Να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζόμενων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία μείωση μισθού.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας από την πανδημία. Σε συνδυασμό με τα απαραίτητα διαλλείματα να δοθούν αρκετές μάσκες και αντισηπτικά που να επαρκούν για όλη τη βάρδια. Να γίνουν δωρεάν τακτικά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους στο ΔΑΑ.
  • Να επιταχθούν άμεσατα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικούμε μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμο νοσηλευικό προσωπικό. Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες
  • Αναστολή πληρωμώνγια τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας 26

Νοέμβρη, για να προστατεύσουμε την υγεία μας,

τις οικογένειές μας, τα δικαιώματά μας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς  

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

 

                                                     24/11/2020

 

Comments are closed.