Τρίτη, 31 Μαρτίου

Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Χειριστών Μηχανημάτων – Μικροεργολάβων : Αν αγωνιστούμε όλοι μαζί έχουμε ελπίδες  την ΛΑΡΚΟ να την κρατήσουμε ανοιχτή

image_pdfimage_print

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ,

Μέσα από αυτή την ανακοίνωση επιδιώκουμε να ενημερωθείτε για το τι ακριβώς συμβαίνει και είμαστε μία εβδομάδα τώρα σε απεργία διαρκείας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα εμείς, όπως και εσείς, βάζαμε  πλάτη στη ΛΑΡΚΟ για να μείνει αυτή ανοιχτή, να συνεχίσει να παράγει.

Η πλάτη σε σας μεταφράζεται με σκληρή δουλειά και παράλληλα καταπάτηση κεκτημένων, χαμηλούς μισθούς, σχεδόν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. 

Η πλάτη σε μας μεταφράζεται με σκληρή δουλειά, ώρες και ώρες πάνω στα μηχανήματα μας, τη μοναδική μας περιουσία που έχουμε σε αυτόν εδώ τον κόσμο. Μία περιουσία που έχουμε υποθηκεύσει μέχρι και τα σπίτια μας για να την αποκτήσουμε  και για να μπορούμε να βγάζουμε το μεροκάματο έτσι  ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα όπου η ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει να μας πληρώνει σύμφωνα με τα συμβόλαια που είχαμε συνυπογράψει, εμείς της δώσαμε πίστωση. Σεβόμενοι το ψωμί που τρώμε, της δώσαμε πίστωση με τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να χάσουμε τα λεφτά μας, δεν πρόκειται να χάσουμε το μόχθο μας.

Αυτή η πίστωση έφτασε στους έξι μήνες και τώρα η κυβέρνηση μέσα από το νόμο που ψήφισε, διόρισε έναν εκκαθαριστή όπου μας λέει, “σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης που θα τον εφαρμόσουμε κατά γράμμα, αυτά τα χρήματα τα χάνετε”.

Δεν ήμασταν εφοπλιστές για να είχαμε τόσο μεγάλο κεφάλαιο 6 μηνών. Είμαστε οι άνθρωποι που συνεργαστήκαμε δεκάδες χιλιάδες φορές καθημερινά,  που καθίσαμε ώρες ατελείωτες  για  να βγάλουμε σε πέρας την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ μαζί.

Την πίστωση στη Λάρκο την δώσαμε εφόσον ζητήσαμε και μας έδωσαν πίστωση με τη σειρά τους τα πρατήρια, τα συνεργεία. Τα περισσότερα  από τα χρήματα που μας χρωστάνε, τα χρωστάμε σε τρίτους, επίσης αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας. Για την εργασία  6 μηνών που μας βαρούν κανόνι, έχουμε πληρώσει 40% φόρο για τα τιμολόγια που κόψαμε και δεν πληρωθήκαμε ποτέ.  Αν δεν μας καταβάλουν τα χρήματά μας καταστρεφόμαστε κυριολεκτικά. 

Είναι ψέμα ότι μας “πρότειναν να μας δώσουν ένα μέρος των χρημάτων που μας χρωστάνε και εμείς τα θέλουμε όλα”. Το μόνο που μας προτείνουν είναι να μας δώσουν προκαταβολή για αυτό που θα δουλέψουμε από δω και πέρα για ένα χρόνο. Μας ξεκαθαρίζουν ότι για όλο το φέσι που μας έχει βάλει η Λάρκο δεν θα μας δώσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε διακανονισμό δεν δέχονται.

Τώρα μας εκβιάζουν πως αν δεν υποκύψουμε σε αυτό, εάν δεν δεχτούμε να γράψουμε στο χιόνι τα δεδουλευμένα μας, να καταστραφούμε δηλαδή και μαζί με μας και άλλοι αυτοαπαχολούμενοι, θα φέρουν μας λένε , “αλλά μηχανήματα.”

Με το χέρι στην καρδιά σας ρωτάμε:

Τι μας διασφαλίζει ότι η ΛΑΡΚΟ μετά από ένα χρόνο, όπως λέει ο νόμος, θα συνεχίσει να λειτουργεί; 

Αν θα συνεχίσει να λειτουργεί, αυτός που θα την πάρει, εμάς θα μας κρατήσει έτσι ώστε, κάποια στιγμή να κάνουμε απόσβεση αυτών των χρημάτων που χάσαμε;

Είμαστε σίγουροι ότι τον ίδιο προβληματισμό έχετε και εσείς μπροστά στις μεγάλες περικοπές που έχουν ψηφίσει να σας κάνουν και στο χάσιμο των αποζημιώσεων. 

Εμείς πήραμε την απόφαση. 

Αν δεχτούμε αυτό που μας λένε τα χάνουμε όλα, καταστρεφόμαστε. 

Αν αγωνιστούμε όλοι μαζί έχουμε ελπίδες  την ΛΑΡΚΟ να την κρατήσουμε ανοιχτή, να γλιτώσουμε όλοι μας από την οικονομική καταστροφή των οικογενειών μας,  να μην καταστραφεί μαζί με όλους εμάς, όλη η περιοχή που ζούμε .

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα θα ανταμώσουμε σε αυτόν. Γιατί όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

 

Comments are closed.